Milujete čínskou kuchyni nebo jen chcete zkusit něco nového? Připravte si smažené tofu se zeleninou a tmavou omáčkou. Do 15 minut máte hotovo a můžete podávat. Tofu je většinou bez chuti, ale ne v tomto receptu. Kořeněná omáčka tofu skvěle dochutí a smažení mu dodá úplně jinou strukturu než je u tofu běžné. Máte li doma čínské hůlky určitě je nezapomeňte použít místo příboru. Jídlo s hůlkami chutná hned úplně jinak a hlavně si ho i více vychutnáte.
Suroviny
Omáčka:
- 60ml sójové omáčky
- 2 lžíce vody
- 1 lžíce sezamového oleje
- 5 lžic cukru (používám třtinový)
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžičky strouhaného zázvoru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky mletého chilli (volitelně)
Smažené tofu:
- 400g bílého tofu (neochuceného)
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce oleje
Zelenina:
- 300g mražených fazolových lusků
- 150g mraženého hrášku
Příprava
- Tofu nakrájejte na větší plátky (asi 2*2 cm) a centimetr vysoké. Rozložte je na papírovou utěrku a další položte na něj. Je potřeba tofu dobře osušit aby na něm držel kukuřičný škrob.
- Odstraňte papírové utěrky. Lžíci kukuřičného škrobu dejte do sítka a tofu posypte. Poté ho otočte z druhé strany a posypte další lžící škrobu. Klidně přidejte ještě trochu pokud jste nějaké plátky vynechali.
- Na pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a tofu na něm z obou stran upečte. Díky škrobu tofu zhnědne a bude krásně křupavé. Osmažené tofu dejte prozatím stranou.
- Na pánev dejte fazolové lusky a mražený hrášek. Za stálého míchání smažte asi 3 minut.
- Mezitím si smíchejte všechny zbylé suroviny na omáčku: sójovou omáčku, vodu, strouhaný zázvor (najemno), sůl, cukr, lžičku kukuřičného škrobu, sezamový olej a mleté chilli.
- Omáčku nalijte na zeleninu a za stálého míchání vařte 2 minuty.
- Wok sundejte ze sporáku a nakonec přidejte do omáčky tofu.
Podávejte s rýží, vaječnými nebo rýžovými nudlemi.