Milujete čínskou kuchyni nebo jen chcete zkusit něco nového? Připravte si smažené tofu se zeleninou a tmavou omáčkou. Do 15 minut máte hotovo a můžete podávat. Tofu je většinou bez chuti, ale ne v tomto receptu. Kořeněná omáčka tofu skvěle dochutí a smažení mu dodá úplně jinou strukturu než je u tofu běžné. Máte li doma čínské hůlky určitě je nezapomeňte použít místo příboru. Jídlo s hůlkami chutná hned úplně jinak a hlavně si ho i více vychutnáte.

Suroviny

Omáčka:

  • 60ml sójové omáčky
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 5 lžic cukru (používám třtinový)
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžičky strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého chilli (volitelně)

Smažené tofu:

  • 400g bílého tofu (neochuceného)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce oleje

Zelenina:

  • 300g mražených fazolových lusků
  • 150g mraženého hrášku

Příprava

  1. Tofu nakrájejte na větší plátky (asi 2*2 cm) a centimetr vysoké. Rozložte je na papírovou utěrku a další položte na něj. Je potřeba tofu dobře osušit aby na něm držel kukuřičný škrob.
  2. Odstraňte papírové utěrky. Lžíci kukuřičného škrobu dejte do sítka a tofu posypte. Poté ho otočte z druhé strany a posypte další lžící škrobu. Klidně přidejte ještě trochu pokud jste nějaké plátky vynechali.
  3. Na pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a tofu na něm z obou stran upečte. Díky škrobu tofu zhnědne a bude krásně křupavé. Osmažené tofu dejte prozatím stranou.
  4. Na pánev dejte fazolové lusky a mražený hrášek. Za stálého míchání smažte asi 3 minut.
  5. Mezitím si smíchejte všechny zbylé suroviny na omáčku: sójovou omáčku, vodu, strouhaný zázvor (najemno), sůl, cukr, lžičku kukuřičného škrobu, sezamový olej a mleté chilli.
  6. Omáčku nalijte na zeleninu a za stálého míchání vařte 2 minuty.
  7. Wok sundejte ze sporáku a nakonec přidejte do omáčky tofu.

Podávejte s rýží, vaječnými nebo rýžovými nudlemi.