Dukátové buchtičky se neobejdou bez šodó. Někdo kupuje šodó v prášku nebo už hotové, ale to zkrátka není ono. Vyrobit si domácí vanilkovou omáčku, tedy šodó je stejně snadné jako si uvařit vanilkový pudink. Ještě upéct pekáč buchtiček a můžete se pustit do jídla.

Surovin

  • 300ml mléka
  • 45g krupicového cukru
  • 15g vanilkového pudingu
  • 2 lžíce másla
  • 1 vanilkový cukr

 

Příprava

  1. Z mléka odeberte třetinu a zbytek přiveďte k varu.
  2. Mléko které jste si dali stranou smíchejte s vanilkovým pudinkem a oběma cukry.
  3. Když se mléko vaří vlijte do něj za stálého míchání (používám metličku) pudingovou směs. Je to vlastně stejné jako příprava pudingu.
  4. Vařte po dobu 2 minut, poté odstavte.
  5. Na závěr ještě přidejte dvě lžíce másla pro zjemnění omáčky.

 

Použití: ke kynutým buchtičkám i jako vanilková omáčka k různých receptů. Šodo chutná nejlépe čerstvě, ale i tak si ho můžete uložit do lednice pro pozdější použití. Kdyby moc zhoustlo přidejte k němu trochu mléka a pokud je to nutné rozmixujte tyčovým mixérem.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny