Vanilkovou omáčku dělám nejčastěji k buchtičkám. Měly jsme je zrovna včera večer. Omáčku ale používám nejen k nim, ale i k mnoha dalším sladkým jídlům. Většina lidí této omáčce říká šodó, ale to není. Na druhou stranu chápu, že už lidé mají název – buchtičky se šodó zažitý a název buchtičky s vanilkovou omáčkou jim nejde moc do pusy. Většinou tedy názvem buchtičky se šodó myslíme právě buchtičky právě s touto vanilkovou omáčku.
Kynuté buchtičky mám moc ráda, klidně si je dám i ke snídani. Když nepočítám kynutí a pečení, není to nějak pracný a dlouhý recept. Omáčka je pak už jen otázkou pár minut.
Recept na kynuté buchtičky (odkaz)
Překvapilo mě, že lidé kolem mě většinou kupují tuto omáčku v prášku. Nejvtipnější na tom je, že ta omáčka k buchtičkám v prášku je obyčejný vanilkový puding. Složení škrob, aroma – tedy úplně to samé. Dokonce i příprava je úplně stejná, takže ani čas to neušetří. Jen někdy navíc je tam ještě cukr. Někdo zkrátka jen dostal skvělý nápad, jak za puding dostat více peněz.
Proč si tedy kupovat omáčku, když si stačí koupit klasický vanilkový puding? Příprava vám zabere úplně stejně času, takže si tím čas neušetříte. Pojďme se už raději podívat na to, jak si tuhle vanilkovou omáčku k buchtičkám připravit:
Vanilková omáčka
- 300ml plnotučného mléka
- 45g krupicového cukru
- 15g vanilkového pudingu
- 2 lžíce másla pro zjemnění omáčky
- 1 vanilkový cukr*
*Pokud nemáte vanilkový puding, přidejte ještě trochu cukru
Množství omáčky – vystačilo mi to na 2 porce. Podle potřeby znásobte množství omáčky.
Příprava
Omáčka se připravuje stejně jako klasický puding. Z mléka odeberte třetinu a zbytek přiveďte k varu v malém hrnci.
Než se mléko začne vařit, smíchejte odebranou třetinu s pudingovým práškem a oběma cukry.
Za stálého míchání vlijte do vroucího mléka. Míchejte po dobu 2 minut, přidejte 2 lžíce másla a odstavte.
Omáčku nalijte na talíř, přidejte buchtičky a můžete podávat.
Obměny
- Malinové buchtičky: Buchtičky nandejte na talíř, přidejte vanilkovou omáčku a nakonec posypte malinami. Použila jsem mražené maliny, které se dají krásně rozdrobit. Kombinace malin a vanilky je vynikající. Příště bych chtěla zkusit použít mléko 1:1 se smetanou na vaření, aby byla omáčka smetanovější.
- Pravá vanilka: Místo vanilkového cukru můžete použít i pravý vanilkový lusk. Na výše uvedené množství bych použila 1 lusk, ale půlka bude také stačit. Lusk rozřízněte nožem a špičkou nože vyškrábněte semínka. Semínka a také lusk vhoďte do mléka a dále postupuje podle návodu. Před podáváním nezapomeňte vyndat lusk.
- Různé pudingy: Místo vanilkového můžete použít i čokoládový, karamelový nebo jiný puding. Do čokoládového bych ještě přidala trošku hořkého kakaa nebo pár kostek čokolády.
- Ovoce: Omáčku posypte malinami, borůvkami nebo jiným ovocem, tím nic nezkazíte. Naopak, jídlo pak bude takové svěžejší.