Vyberte možnost Stránka

Sójová mouka

Sójová mouka
Věděli jste, že si sójovou mouku můžete vyrobit i doma? Mouka ze sójových bobů je bezlepková a jak to u bezlepkových mouk bývá je v obchodě docela drahá. Sójové boby už zase tak drahé nejsou a mouka tak vyjde levněji. Použít jí můžete na smažení, vaření i pečení. Hodí se do sušenkových těst na výrobu chleba i zahušťování. U pečiva, sušenek nebo moučníků můžete nahradit až 25% mouky v receptu. Na zbytek použijte jinou bezlepkovou mouku nebo pokud vám lepek nevadí použijte mouku normální. V případě lívancového těsta můžete nahradit až třetinu mouky v receptu. Pečivo se sójovou moukou má delší trvanlivost, více při pečení nabude a zlepší se i textura finálního výrobku. Při nahrazení části hladké mouky zvýšíte výživovou hodnotu celého výrobku.

SurovinY

  • 1 litr vody
  • 1 hrnek sušené sójové boby**hrnek 240-250ml

Příprava

  1. Sójové boby namočte na 8 hodin do vody (můžete i přes noc, tedy o něco déle).
  2. Namočené boby po uplynutí vody slijte a propláchněte pod studenou vodou.
  3. Rozložte je v jedné vrstvě na plech.
  4. Troubu předehřejte na 175 stupňů a boby v ní pečte 15-25 minut. Sója se usuší, ale stále zůstane měkčí než kdybyste jí nenamočily. Jen je hlídejte aby se nepřipálily.
  5. Po vytáhnutí z touby nechte sóju úplně vychladnout.
  6. Dejte do mixéru a rozmixujte na prášek
  7. Mouku rozložte na plech nebo něco velkého a nechte úplně uschnout. Můžete jí přikrýt papírovou utěrkou aby se na ni neprášilo. Další možnost je dát mouku na pánev a na nízkou teplotu mouku zahřát. Za stálého míchání zahřívejte dokud z mouky nepřestane stoupat pára. Potom je už moka vysušená.
  8. Sójovou mouku přesypte do zavírací sklenice nebo jiné nádoby.

 

Použití: na pečení, vaření, smažení nebo zahušťování. U těst můžete použít až 25% sójové mouky a zbytek použijte mouku klasickou nebo bezlepkovou (tu co je v receptu). Na zahuštění za stálého míchání vmíchejte do vařící omáčky nebo polévky. U lívancového těsta můžete nahradit dokonce 35% mouky v receptu za sójovou. Dále už postupujte podle receptu.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: okolo 1 roku 

 Jaké další mouky si doma můžete vyrobit?

1. Kamutová mouka: https://www.zijemehomemade.cz/kamutova-mouka/

2. Celozrnná špaldová mouka: https://www.zijemehomemade.cz/celozrnna-spaldova-mouka/

3. Rýžová mouka(bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/ryzova-mouka/

4. Pohanková mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/pohankova-mouka/

5. Ovesná mouka: https://www.zijemehomemade.cz/ovesna-mouka/

6. Chia mouka(bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/chia-mouka/

7. Amarantová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/amarantova-mouka/

8. Žitná celozrnná mouka: https://www.zijemehomemade.cz/celozrnna-zitna-mouka/

9. Žaludová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/zaludova-mouka/

10. Kokosová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/kokosove-mouka-z-cerstveho-kokosu-a-mleko-jako-bonus/

11. Kaštanová mouka (bez lepku): https://www.zijemehomemade.cz/kastanova-mouka/

 

 

O autorovi

Veronika Poláčková

Autorka všech receptů na tomto webu.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..