O Vánocích se hodí každá minuta, a tak jsem si začala připravovat už koncem října těsta na cukroví v prášku. Nemusím se pak stresovat, že mi došly ořechy a také si tím zkrátím dobu kterou nad přípravou těsta strávím až je budu péct. V prášku i můžeme připravit skoro všechny druhy cukroví. Začneme třeba vanilkovými rohlíčky, bez kterých se u nás žádné Vánoce neobejdou.

Suroviny

  • 240g hladké mouky
  • 120g mletých vlašských ořechů
  • 60g moučkového cukr

Příprava

Všechny suroviny smíchejte a uložte do uzavíratelného obalu.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 3 měsíce

 

Použití:

  • 1 těsto na vanilkové rohlíčky v prášku
  • 180g změklé hery
  • 2 žloutky
  • + 50g cukr moučka a 1 vanilkový cukr na obalení

 

  1. Těsto na vanilkové rohlíčky v prášku smíchejte s herou a žloutky. Dobře propracujte. Připravené těsto uložte na hodinu nebo i přes noc do lednice.
  2. Z těsta odeberte část, vyválejte dlouhého hada a nakrájejte (podle toho, jak velké chcete rohlíčky). Každý váleček ještě poválejte tak aby konce byly o něco užší než zbytek rohlíčku.
  3. Nízký plech vyložte pečícím papírem a rohlíčky na něj položte zahnuté do tvaru písmene C.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 10-15 minut. Další plech se bude péct o několik minut méně.
  5. Na obalování si připravte smíchaný moučkový cukr s cukrem vanilkovým. Ještě horké rohlíčky v něm obalte.
  6. Po vychladnutí uložte do uzavíratelného obalu.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 měsíc (minimálně)