Máslový čaj je tradiční nápoj tibetské kuchyně. V Tibetu se mu říká Po cha. Popíjí se zde celý den, stejně jako u nás se pije káva. Tibetská kuchyně mě vždycky zajímala a jsem moc ráda, že vám mohu představit další recept.

Tento čaj je velice jemný s máslovou chutí. Ano, opravdu máslo obsahuje, a právě to a smetana mu dodávají jeho smetanovou máslovou chuť. Je vynikající, doporučuji😊.

 

Suroviny:

  • 500ml vody
  • 60g smetany ke šlehání (nebo více másla)
  • 30g másla
  • 2 lžičky černého čaje/ 2 sáčky (Použila jsem čaje Earl grey, který chutná po bergamotu)
  • 1/8 lžičky himalájské soli
  • Cukr podle chuti. Dala jsem 25-50 gramů (můžete použít i třtinový cukr)
  • Misky na podávání

 

Černý čaj:

Použila jsem černý čaj Earl grey. Má velice jemnou chuť.

 

Příprava:

  1. Vodu přiveďte k varu.
  2. Čaj vysypte ze sáčků a nasypte do hrnce. Vařte 3 minuty.
  3. Poté čaj přeceďte (i několikrát).
  4. Přidejte máslo, sůl a smetanu. Čaj oslaďte podle chuti.
  5. Nyní použijte tyčový nebo klasický mixér a čaj rozmixujte po dobu 2-3 minut. Vytvoří to hustou pěnu, a hlavně propojí všechny chutě. Pokud nemáte mixér, můžete čaj několikrát přelít z hrnku do hrnku.
  6. Čaj se podává v miskách. Nejlépe chutná horký.

 

 

Poznámky k receptu

  • Použijte nějaký dobrý černý čaj bez příchuti anebo pokud seženete nějaký tibetský, tím lépe😊