Nepečené kuličky s příchutí italského dezertu tiramisu. Vlastně v nich najdete většinu surovin, které se na tiramisu používají: cukrářské piškoty, mascarpone i kávu. Stačí jen vše smíchat a během chvilky mám hotovo. Tiramisu kuličky můžete polít hořkou čokoládou nebo je jen obalit v hořkém kakau. Když není času nazbyt jsem ráda za tyhle rychlé recepty, při kterých nemusím zapínat troubu.

Surovin

  • 180g dlouhých cukrářských piškotů (18 kusů)
  • 150g mascarpone
  • 50g moučkového cukru
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička instantní kávy
  • +hořká/mléčná čokoláda nebo čokoládová poleva na polití (cca 100 gramů) nebo hořké kakao na posypání

 

Příprava

  1. Piškoty rozmelte na prášek. Můžete použít robot nebo je jen rozválet válečkem.
  2. Namleté piškoty dejte do misky, přidejte mascarpone a prosátý moučkový cukr (hrudky tam nechceme).
  3. V rychlovarné konvici uvařte vodu a do malé misky odeberte 2 polévkové lžíce vody. Přidejte lžičku instantní kávy a promíchejte.
  4. Kolik přidáte do směsi kávy je jen na vás, podle toho budou mít kuličky více či méně výraznou kávovou chuť. Já jsem použila 1 a půl lžíce.
  5. Ze všech surovin vypracujte těsto. Rovnou můžete začít tvořit kuličky. Před politím dejte kuličky na chvilku do lednice, aby se trochu zpevnily. Stačí tak 15 minut.
  6. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce a postupně v ní všechny kuličky obalte. Pokládejte je na pečící papír, kuličky z něj půjdou bez problému sundat.

Varianta bez čokolády: kuličky obalte v hořkém kakau.

 

Poznámka: Kuličky obaluji v čokoládě pomocí dvou vidliček a po namočení je na vidličce nechám ještě chvilku okapat. Okapané kuličky pod s sebou nemají kolo z čokolády. Jde to ale udělat i tak, že po polití a krátkém odstátí kuličky přendáte na jiné místo na papíře. Čokoládového kola se tak zbavíte také.