Z hořké čokolády se dá vyrobit plno chutných věcí. Tyčinky jsou asi nejjednodušší věcí kterou z čokolády můžete vyrobit. Stačí když čokoládu rozpustíte a pomocí sáčku nastříkáte na pečící papír. V obchodě na čokoládové tyčinky narážím docela často a nevím proč je jejich cena nepřiměřeně vysoká. Opravdu není nic snadnějšího než si tyčinky vyrobit. Můžete je dát do skleničky když přijde návštěva, na různé oslavy nebo místo sladkostí večer k televizi. Věděli jste že tloušťka čokolády má vliv na to jak bude čokoláda chutnat? To si opravdu nevymýšlím, ochutnejte tyto tenké čokoládové tyčinky a uvidíte, že čokoláda vám bude chutnat zase trochu jinak.
Suroviny
- 100g hořké čokolády (ideálně 70% kakaa a více)
Pomůcky: sáček, pečící papír nebo silikonová podložka
Příprava
- Čokoládu pokrájejte na menší kousky
- Roztavte v mikrovlnce po 10 sekundových intervalech. Poté promíchejte a pokračujte. Celkem to trvá okolo 30 sekund. Nebo použijte misku na vodní lázeň a roztavte ji na sporáku.
- Rozmíchejte čokoládu tak aby v ní nezůstaly žádné kousky nerozpuštěné čokolády
- Čokoládu přendejte do igelitového sáčku a ustřihněte mu roh. Budete potřebovat odstřihnout asi 0,5cm.
- Pečící papír položte na rovnou tvrdou podložku. Ještě se bude přenášet tak aby se neprolamovala.
- Z malé výšky, tedy kousek nad pečícím papírem začněte kreslit tyčku. Sáček lehce zmáčkněte a jedním tahem udělejte tyčku dlouhou asi 15-20cm. Když nebudete zastavovat budou tyčky rovnější.
- Na konci tyčky zdvihněte pytlík prudce do vzuchu nebo zakryjte rychle prstem aby čokoláda přestala téct.
- Pokračujte dokud nevypotřebujete všechnu čokoládu.
- Dejte do mrazáku nebo lednici až čokoláda úplně ztuhne.
TIP: pro efekt malých kapiček roztavte 1 nebo 2 kostky čokolády a dejte do igelitového pytlíku. Ustříhněte roh opravdu jen trošku abyste vytvořily co nejtenčí čáru. Na ztuhlou čokoládu tvořte malé milimetrové kapičky po celé tyčce.
Skladování: při pokojové teplotě nebo v lednici
Trvanlivost: záleží na trvanlivosti čokolády, ale měli by vydržet několik měsíců.