Dala jsem si výzvu, že celý den budu jíst modré jídlo. Jak se mi to povedlo se můžete podívat na tomto videu:
Sladké jsem si nemohla odpustit, a tak jsem udělala modré vafle. Možná si říkáte, že je zbytečné do sebe jen kvůli barvě dávat umělé barvivo, které pro naše zdraví není nic moc dobrého. Já jsem ale použila naprosto přírodní barvivo-Modrou spirulinu. Stačí málo a vše obarví na krásnou modrou barvu, a navíc obsahuje i pro tělo prospěšné látky, což se o tom umělém barvivu zrovna říct nedá.
Budete potřebovat:
- 125 g hladké mouky
- 1 a ¼ lžičky kypřicího prášku (bezfosfátový z Goodie.cz)
- 1 vejce
- 15 g cukru nebo erythritolu
- Špetka himalájské soli
- 100 g domácího bílého jogurtu
- 25 g vody nebo rostlinného mléka
- 25 g rozpuštěného másla
- Modrá spirulina do požadované barvy 1-3 lžičky
Blue spirulinu i bezfosfátový kypřicí prášek jsem objednala na Goodie.cz. Používám jejich produkty už nějaký ten rok a mají vážně širokou nabídku. Kdybyste vás tam něco zaujalo, dostala jsem pro vás kód FOODTRIPDUO. Po zadání budete mít slevu na celý nákup. Mají tam suroviny na vaření, oříšky, sušené ovoce, doplňky stravy i přírodní kosmetiku. Jo vlastně ještě i prostředky na eko úklid domácnosti. Kdybyste nějak chtěli poradit s výběrem, klidně napište. Už toho mám docela dost vyzkoušeno, tak třeba budu moci poradit😊
Postup:
Vše kromě bílků dobře promíchejte. Přidejte bílky ušlehané do měkkých vrcholků (tedy ne úplně do tuha).
Těsto bylo trochu jiné než jsem čekala u vaflí. Rozpalte vaflovač a těsto do něj rozetřete až do krajů. Nedávejte ho zbytečně moc, mohlo by pak přetéct.
Opečte a dejte dělat další várku.
S čím podávat?
Já jsem smíchala 30 g syrovátkového proteinu s chutí vanilkové zmrzliny s mlékem a modrou spirulinou. Přidávala jsem mléko, dokud poleva nebyla krásně tekutá.
Nalila jsem to na lívance a posypala prachem z lyofilizovaných malin. Ta kyselost se k lívancům skvěla hodila.
Nebo udělejte malinovou omáčku, polijte bílou čokoládou, podávejte s vanilkovým skyrem, zmrzlinou, čerstvým ovocem…