Vánoce, Velikonoce, Valentýn…u nás doma máte takovou tradici v podobě sváteční pizzy. Místo klasické kulaté pizzy uděláme pizzu tak, aby se hodila danému svátku. Teď je na řad Valentýn. Oba jsme se okamžitě shodly na srdíčku. Co taky udělat  jiného než srdce, které je pro Valentýn tak typické? Základní šunkovo sýrovou pizzu můžete vylepšit přidáním všeho co máte rádi (my přidaly feferonky). Valentýnská večeře je hotová během chvilky a chutná skvěle! Navíc jí můžete nazdobit spolu s přítelem. Společné vaření je zábava a taky budete mít rychle hotovo.

SurovinY

Těsto na 2 pizzy:

  • 260g hladké mouky
  • 180ml teplé vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1/4 lžičky soli

+ hladká mouka na podsypání

 

Omáčka na pizzu (nebo použijte kečup)

  • 150g pasírovaných rajčat (z konzervy nebo sklenice)*
  • 1-2 lžíce cukru (záleží na kyselosti rajčat)
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

*většina rajčat v papírové krabici mi přišla dost kyselá takže už je raději nepoužívám

Na posypání:

  • 100-200g šunky
  • 200g sýra (Eidam – používám 45% – více se roztéká, mozarella)

Na ozdobu stromku: kukuřice, klobása nebo cokoliv co máte rádi

 

Pomůcky: váleček, nízký plech nebo plech na pizzu, pečící papír nebo mouka na posypání

 

Příprava

  1. Těsto nejdříve rozdělte na půl. Druhou polovinu dejte stranou.
  2. Z těsta vyválejte do tvaru srdce. Nožem tvar doopravte. Ze zbytků těsta můžete udělat malou pizzu. Pizzu dobře podsypte, aby se dobře přenášela. Přeneste ji na nízký plech vyložený pečícím papírem. Z druhé půlky těsta udělejte druhé srdce a opět přeneste na další pečící papír (na plech ho přesunete až bude první pizza upečená nebo můžete použít jiný plech). Další možnost jak si neušpinit vál je válet těsto rovnou na pečícím papíru. Když papír posypete moukou půjde to jedna báseň (dělám to tak už roky).
  3. Vše na omáčku smíchejte a pizzy s ní potřete.
  4. Šunku pokrájejte na menší kousky a rozložte po celé pizze. Poté pizzu posypte najemno nastrouhaným sýrem. Podle chuti ozdobte kukuřicí, klobásou…
  5. Pečte na 210 stupňů na střední roštu po dobu 10-15 minut. Pizza pečená kratší dobu bude mít tekutý sýr a pizza pečené déle sýr zapečený. Záleží jen na vás, co si vyberete.
  6. Po upečení upečte i druhou pizzu.