Domácí vanilkový cukr je opravdu snadné vyrobit. Staší dvě minut na vyškrábání lusku a smíchání s cukrem. Pak už jen počkat několik týdnů až vanilka cukr ovoní a je hotovo. V obchodě je vanilkový cukr strašně drahý a většinou obsahuje klasický bílý cukr. Třtinový cukr není rafinovaný a díky zachování obsahu vitaminů a minerálů se tak stává zdravější náhradou. V obchodě navíc najdete i levnější variantu jménem vanilinový cukr. Jako mladší jsem si toho rozdílu v názvu nevšimla a pak i když jsem název přečetla správně myslela jsem že to prakticky znamená to samé co vanilkový cukr. Opak je ale pravdou! Vanilinový cukr obsahuje ethylvanilin- uměle vytvořené aroma z uhelného dehtu. Musíte uznat, že to zní hrozně odporně. No a tenhle hnus si máme kupovat. Nejsmutnější na tom je, že kilo vanilinového cukru stojí 100 korun a je to jen cukr s nakapaným aromatem. Domácí vanilkový cukr vás na kilu vyjde okolo 80-100Kč, takže levně ale hlavně také zdravě. V obchodě za kvalitní vanilkový cukr platíte okolo 1-2 tisíc za kilo. Ono se to nezdá když to člověk kupuje po malých sáčkách. Ale ve výsledku to znamená že si někdo pěkně namastí kapsy a musí se smát jak to pěkně vymyslel. Přála bych si aby si všichni vyráběli vanilkový cukr doma jen proto aby se nad s sebou tito výrobci hluboce zamysleli a změnily jak cenu tak kvalitu prodávaného cukru. Tady je tedy slíbený recept:

Suroviny

  • 500 gramů třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk

Pomůcky: nůž, miska, obal na cukr, metlička

Příprava

  1. Třtinový cukr nasypte do misky
  2. Vanilkový lusk podélně rozřízněte. Nožem vyškrábněte semínka a přidejte je k cukru
  3. Metličkou promíchejte, aby se semínka rozptýlila po celém cukru
  4. Lusk rozkrojte napůl a přidejte také k cukru
  5. Nechte v uzavřeném obalu 2-3 týdny stát. Občas protřepejte
  6. Vanilkový lusk můžete v cukru nechat i nadále nebo ho použijte v jiném receptu

Použití: na palačinky a lívance, na obalení vanilkových rohlíčků, do tvarohu, náplní nebo polev a také do všech druhů těst

 

Trvanlivost: 1 rok