Vánoční krupicová chalva je cukroví udělané z opečené krupičky a mléka svařeného s kořením. Krupicová chalva normálně s Vánocemi moc společného nemá. Ale je to moje oblíbená indická sladkost a tak jsem jí trochu upravila aby byla více podobná vánočnímu cukroví. Místo chalvy nakrájené na velké kostky jsem chalvu naplnila do pralinkových formiček s vánočním motivem, takže se budou na vánoční stůl perfektně hodit. Jestli vám chutná krupicová kaše pak si určitě zamilujete i toto krupicové cukroví.
Suroviny
- 160ml mléka
- 55g dětské krupičky
- 75g cukru
- 50g másla
- Pár rozinek (10g)
- 2 nitky šafránu
- 1/8 lžičky muškátového oříšku
Příprava
Pomůcky: silikonová forma na pralinky s vánočním motivem nebo alespoň jiná forma na pralinky.
- Máslo roztavte na pánvi. Nasypte na něj krupičku a za častého míchání smažte 10 minut. Sporák nastavte na nízkou teplotu, aby se krupička nepřipálila.
- Mezitím si v hrnci přiveďte k varu mléko se šafránem, rozinkami, cukrem a muškátovým oříškem. Když se mléko začne vařit můžete sporák vypnout a mléko dát zatím stranou.
- Když se krupička opéká už 10 minut je čas přidat mléko. Připravené mléko s kořením nalijte opatrně do pánve a míchejte. Bude to hodně bublat tak pozor ať se nespálíte.
- Chalvu míchejte do zhoustnutí, měli by stačit 2 minuty.
- Když je chalva dostatečně hustá lžičkou jí rozdělte do formiček. Když jsou naplněné ještě je upěchujte, aby chalva byla v celé formičce.
- Před vyklopením je lepší dát chalvu ještě na 10 minut do mrazáku. Půjde to snadněji. Chalvu po vyklopení podávejte nebo uložte do uzavřeného obalu
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny, pro delší trvanlivost můžete chalvu zamrazit