Ve vánočním období je všude plno sladkostí a cukru. Proč si ale nepřipravit něco sladkého, ale bez cukru a ze samých zdravých surovin? Vánoční makové mléko je jak ž název napovídá z máku. Má vyšší obsah vápníku než mléko a je velice chutné. Tento recept je vánoční a proto makové mléko ještě vylepšíme. Místo cukru jsem použila datle které mléko nejen osladí ale dodají mu i karamelovou chuť. Pro marcipánovou chuť přidejte mandlový extrakt nebo aroma a protože jsou vánoce přidejte i skořici. Vánoční makové je připravené za pár okamžiků a chutná naprosto fantasticky.

Nápoj je vhodný pro vegany, osoby citlivé na laktózu nebo při alergii na mléko.

Suroviny

  • 180ml vody
  • 35g máku
  • 25g vypeckovaných datlí (2-3 datle)
  • 1/4-1/2 lžičky mandlového aroma nebo extraktu
  • 1/8 lžičky mleté skořice

Příprava

  1. Mák nechte přes noc namočit v dvojnásobném množství vody. Minimálně na 8 hodin.
  2. Ráno vodu slijte a mák opláchněte.
  3. Namočený mák rozmixujte s vodou (2-3 minuty). Poté přeceďte přes síto nebo plátýnko
  4. K makovému mleku přidejte i zbytek ingrediencí a znovu rozmixujte
  5. Podávejte horké nebo studené. Kdo není vegan může ozdobit i šlehačkou

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: max. 2 dny, ale nejlépe chutná čerstvý