Ve vánočním období je všude plno sladkostí a cukru. Proč si ale nepřipravit něco sladkého, ale bez cukru a ze samých zdravých surovin? Vánoční makové mléko je jak ž název napovídá z máku. Má vyšší obsah vápníku než mléko a je velice chutné. Tento recept je vánoční a proto makové mléko ještě vylepšíme. Místo cukru jsem použila datle které mléko nejen osladí ale dodají mu i karamelovou chuť. Pro marcipánovou chuť přidejte mandlový extrakt nebo aroma a protože jsou vánoce přidejte i skořici. Vánoční makové je připravené za pár okamžiků a chutná naprosto fantasticky.
Nápoj je vhodný pro vegany, osoby citlivé na laktózu nebo při alergii na mléko.
Suroviny
- 180ml vody
- 35g máku
- 25g vypeckovaných datlí (2-3 datle)
- 1/4-1/2 lžičky mandlového aroma nebo extraktu
- 1/8 lžičky mleté skořice
Příprava
- Mák nechte přes noc namočit v dvojnásobném množství vody. Minimálně na 8 hodin.
- Ráno vodu slijte a mák opláchněte.
- Namočený mák rozmixujte s vodou (2-3 minuty). Poté přeceďte přes síto nebo plátýnko
- K makovému mleku přidejte i zbytek ingrediencí a znovu rozmixujte
- Podávejte horké nebo studené. Kdo není vegan může ozdobit i šlehačkou
Skladování: v lednici
Trvanlivost: max. 2 dny, ale nejlépe chutná čerstvý