Pečení mazance, nádivky, úklid bytu…taky o Velikonocích nestíháte? Pojďme si to trochu ulehčit.  Těsto na beránka si můžete připravit předem-v prášku a ušetřit tak čas. Na Velikonoce už jen přidáte 3 suroviny a můžete dát beránka rovnou do trouby. Místo odvažování surovin do těsta můžete koukat na pohádky, barvit vajíčka nebo relaxovat.

 

SUROVINY

  • 300g moučkového cukru
  • 250g polohrubé mouky
  • 100g hladké mouky
  • 100g kandované citrusové kůry (citrón, pomeranč, mix) nebo jiného kandovaného ovoce
  • 100g rozinek
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

 

PŘÍPRAVA

Všechny suché suroviny smíchejte. Přesypte je do sáčku nebo dózy a posypte rozinkami.

 

Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: podle data trvanlivosti na obalu použité mouky

 

Použití:

  • 1x Velikonoční beránek v prášku
  • 250ml slunečnicového oleje
  • 250ml mléka
  • 4 vejce vel. M

 

  • Připravenou směs na beránka nasypte do velké mísy. Přidejte olej, mléko a žloutky.
  • Vše dobře promíchejte.
  • Bílky vyšlehejte do tuha a opatrně vmíchejte do těsta. Míchejte jen co je nutné, aby vše bylo správně propojené. Beránek tak zůstane nadýchaný.
  • Formu vymažte tukem a vysypte moukou. U silikonové formy to sice není třeba, ale vymazávám jí také (pro jistotu). Beránek má hodně malých detailů a často se mi stávalo, že se mi utrhly uši, protože tam byly přilepené. U silikonové formy na beránka doporučuji dát beránka ve formě na plech a péct na něm. Po upečení plech vytáhněte a nechte vychladnout. Plech zabrání tomu, aby se při přenášení beránek potrhal.
  • Pečte na 180 stupňů 45-60 minut. Špejle po vytáhnutí musí být čistá.
  • Před vyklopením nechte chvilku vychladnout, aby se beránek ještě trochu zpevnil. Ideálně 10-15 minut.
  • Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce po 15-ti sekundových intervalech (celkem asi 30 sekund). Rovnoměrně beránka potřete a nechte čokoládu ztuhnout.
  • Pokud chcete, můžete ze stužky kousek ustřihnout a zavázat ji beránkovi kolem krku. Jestli máte doma malou rolničku, můžete ji přidat na stužku.

Příprava

Všechny suché suroviny smíchejte. Přesypte je do sáčku nebo dózy a  posypte rozinkami.

 

Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: podle data trvanlivosti na obalu použité mouky

 

Použití:

  • 1 Velikonoční beránek v prášku
  • 250ml oleje
  • 250ml mléka
  • 4 vejce

 

  • Připravenou směs na beránka nasypte do velké mísy. Přidejte olej, mléko a žloutky.
  • Vše dobře promíchejte.
  • Bílky vyšlehejte do tuha a opatrně vmíchejte do těsta. Míchejte jen co je nutné, aby vše bylo správně propojené. Beránek tak zůstane nadýchaný.
  • Formu vymažte tukem a vysypte moukou. U silikonové formy to sice není třeba, ale vymazávám jí také. Beránek má hodně malých detailů a často se mi stávalo že se mi utrhly uši protože tam byly přilepené. U silikonové formy na beránka doporučuji dát beránka ve formě na plech a péct na něm. Po upečení plech vytáhněte a nechte vychladnout. Plech zabrání tomu, aby se při manipulaci s ještě horkým beránkem těsto potrhalo.
  • Pečte na 180 stupňů 45-60 minut. Špejle po vytáhnutí musí být čistá.
  • Před vyklopením nechte chvilku vychladnout aby se beránek ještě trochu zpevnil. Ideálně 10-15 minut.
  • Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce po 15 sekundových intervalech (celkem asi 30 sekund). Rovnoměrně beránka potřete a nechte čokoládu ztuhnout.
  • Pokud chcete, můžete ze stužky kousek ustřihnout a zavázat ji beránkovi kolem krku. Jestli máte doma malou rolničku, můžete ji přidat na stužku.