Pečení mazance, nádivky, úklid bytu…taky o Velikonocích nestíháte? Pojďme si to trochu ulehčit. Těsto na beránka si můžete připravit předem-v prášku a ušetřit tak čas. Na Velikonoce už jen přidáte 3 suroviny a můžete dát beránka rovnou do trouby. Místo odvažování surovin do těsta můžete koukat na pohádky, barvit vajíčka nebo relaxovat.
SUROVINY
- 300g moučkového cukru
- 250g polohrubé mouky
- 100g hladké mouky
- 100g kandované citrusové kůry (citrón, pomeranč, mix) nebo jiného kandovaného ovoce
- 100g rozinek
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
PŘÍPRAVA
Všechny suché suroviny smíchejte. Přesypte je do sáčku nebo dózy a posypte rozinkami.
Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti
Trvanlivost: podle data trvanlivosti na obalu použité mouky
Použití:
- 1x Velikonoční beránek v prášku
- 250ml slunečnicového oleje
- 250ml mléka
- 4 vejce vel. M
- Připravenou směs na beránka nasypte do velké mísy. Přidejte olej, mléko a žloutky.
- Vše dobře promíchejte.
- Bílky vyšlehejte do tuha a opatrně vmíchejte do těsta. Míchejte jen co je nutné, aby vše bylo správně propojené. Beránek tak zůstane nadýchaný.
- Formu vymažte tukem a vysypte moukou. U silikonové formy to sice není třeba, ale vymazávám jí také (pro jistotu). Beránek má hodně malých detailů a často se mi stávalo, že se mi utrhly uši, protože tam byly přilepené. U silikonové formy na beránka doporučuji dát beránka ve formě na plech a péct na něm. Po upečení plech vytáhněte a nechte vychladnout. Plech zabrání tomu, aby se při přenášení beránek potrhal.
- Pečte na 180 stupňů 45-60 minut. Špejle po vytáhnutí musí být čistá.
- Před vyklopením nechte chvilku vychladnout, aby se beránek ještě trochu zpevnil. Ideálně 10-15 minut.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce po 15-ti sekundových intervalech (celkem asi 30 sekund). Rovnoměrně beránka potřete a nechte čokoládu ztuhnout.
- Pokud chcete, můžete ze stužky kousek ustřihnout a zavázat ji beránkovi kolem krku. Jestli máte doma malou rolničku, můžete ji přidat na stužku.
Příprava
Všechny suché suroviny smíchejte. Přesypte je do sáčku nebo dózy a posypte rozinkami.
Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti
Trvanlivost: podle data trvanlivosti na obalu použité mouky
Použití:
- 1 Velikonoční beránek v prášku
- 250ml oleje
- 250ml mléka
- 4 vejce
- Připravenou směs na beránka nasypte do velké mísy. Přidejte olej, mléko a žloutky.
- Vše dobře promíchejte.
- Bílky vyšlehejte do tuha a opatrně vmíchejte do těsta. Míchejte jen co je nutné, aby vše bylo správně propojené. Beránek tak zůstane nadýchaný.
- Formu vymažte tukem a vysypte moukou. U silikonové formy to sice není třeba, ale vymazávám jí také. Beránek má hodně malých detailů a často se mi stávalo že se mi utrhly uši protože tam byly přilepené. U silikonové formy na beránka doporučuji dát beránka ve formě na plech a péct na něm. Po upečení plech vytáhněte a nechte vychladnout. Plech zabrání tomu, aby se při manipulaci s ještě horkým beránkem těsto potrhalo.
- Pečte na 180 stupňů 45-60 minut. Špejle po vytáhnutí musí být čistá.
- Před vyklopením nechte chvilku vychladnout aby se beránek ještě trochu zpevnil. Ideálně 10-15 minut.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce po 15 sekundových intervalech (celkem asi 30 sekund). Rovnoměrně beránka potřete a nechte čokoládu ztuhnout.
- Pokud chcete, můžete ze stužky kousek ustřihnout a zavázat ji beránkovi kolem krku. Jestli máte doma malou rolničku, můžete ji přidat na stužku.