Zázvorový med je pro naše zdraví velice přínosný a navíc je i neskutečně dobrý. Můžete ho jíst samotný nebo si s ním osladit čaj. Zázvor s medem je přírodní lék na posílení imunity, nachlazení, bolest hlavy, kašli, onemocnění horních cest dýchacích, bolestech v krku a také žaludeční nevolnosti. Je toho ještě mnohem více, ale to by jsme tu byly dlouho. Med i zázvor jsou přírodní antibiotika a to velice účinná. Med navíc díky přidání zázvoru získá prohřívací účinky což je přesně to co při nemoci potřebujeme. Na výrobu zázvorového medu jsem použila sušený závor, který funguje úplně stejně, ale na rozdíl od zázvorového medu z čerstvého zázvoru má mnohem delší trvanlivost. Bez problému vám vydrží i 1 rok!

 Než přijde podzim vždycky si minimálně jednu velkou sklenici připravím. Med se zázvorem můžete každodenně používat na posílení imunity (hlavně v chladných měsících) nebo když onemocníte na zmírnění příznaků a rychlé odeznění nemoci.

 

 Další použití medu je jako velice chutné sladidlo do čaje namísto cukru. Teď už není nic jednoduššího než si zázvorový med vyrobit. Stačí minuta času a zázvorový med je hotový.

SurovinY

  • 100g medu
  • 5g sušeného mletého zázvoru

 

Příprava

  1. Med se zázvorem promíchejte a uložte do uzavíratelného obalu. Nebo můžete zázvor navážit na celou sklenici medu a smíchat rovnou ve sklenici. Pokud je med hodně zcukernatělý dejte ho nejdřív do hrnce s horkou vodou. Až se rozpustí přidejte zázvor.
  2. Zázvorový med nechte před prvním použitím uležet alespoň týden.

 

Použití:

Med před použitím promíchejte protože sušený zázvor se může usadit na hladině. Nikdy nesahejte špinavou lžičkou do medu!

 

Do horkých nápojů: Podle chuti přidejte do čaje (ne vařícího), kávy, horkého mléka, kurkumového mléka pro oslazení a příjemnou chuť zázvoru.

 

Pro posílení imunity: užívejte 1 lžičku 2 krát denně v období chřipkových onemocnění nebo když cítíte, že na vás něco leze.

 

Při chřipce, nachlazení a onemocnění dýchacích cest: použijte do vlažného čaje nebo samostatně na lžičku. Dávkování není omezené. Většinou používám 1 lžíci 2-3 krát denně nebo několikrát denně 1 čajovou lžičku nebo si lžící zázvorového medu osladím každý čaj.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok