Barviva jsem dlouho nepoužívala, protože byly v obchodě k dispozici jen ty umělé. Pak jsem se ale dozvěděla o tom, jak potraviny obarvit pomocí přírodních barviv a tak se barvy opět vrátily do naší kuchyně. Nakonec jsem začala experimentovat a zkoušet, co ještě lze použít jako přírodní barvivo. Ječmen v prášku jsem dostala od kamarádky a když jsem uviděla jak vodu obarví na zeleno bylo jasné, že se jedná o silné barvivo. Prášek se přeci jen tak dobře nerozpustí, proto jsem ho rozpustila v kukuřičném sirupu. Díky tomu se rozpustí během chvilky a beze zbytku. Výsledkem je světle zelená barva. Barvivo se hodí na obarvení polev, krémů i nápojů. Spolu se zelenou barvou získáte navíc jako bonus i vše co mladý ječmen umí. Používá se na detoxikaci organismu, obsahuje mnoho živin i minerálů. Pokud se zelenému barvivu vyhýbáte je na čase změnit názor. Existuje i jeho zdravá alternativa a tu můžete používat jak je vám libo 🙂

Dále na těchto stránkách najdete i červené, žluté a zelené barvivo (tedy zatím, protože jich je mnohem víc).

 

Suroviny:

  • 4 lžičky kukuřičného sirupu (seženete v prodejnách se zdravou výživou)
  • 1 lžička mladý ječmen v prášku (jako barvivo lze použít i levnější ječmen jako je například ječmen z drogerie Teta. Asi nebude tak účinný, ale v tomto případě to nevadí.

 

Příprava:

Kukuřičný sirup dejte do malé misky.

Přidejte ječmen a dobře promíchejte. Rozmíchejte všechny hrudky.

Barvivo uložte do zavírací skleničky nebo jiného uzavíratelného obalu.

 

Použití:

Barvivo nejdříve promíchejte.

Používá se na obarvení krémů, náplní, polev, nápojů…začněte přidáním pár kapek a postupně přidávejte, dokud nebudete s odstínem spokojeni.

Pokud je moc husté dejte ho zahřát na pár sekund do mikrovlnky. Promíchejte a případně opakujte. Pozor ať barvivo nepřepálíte, stačí opravdu jen pár sekund. Další možnost je přivést vodu k varu, nalít ji do misky a barvivo v uzavřeném obalu do ní na pár minut vložit. Obal nesmí být z plastu jinak by se rozpustil.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok. Časem možná ztuhne a bude potřeba ho zahřát, aby se s ním lépe pracovalo