Dřevěné nádobí bylo v minulosti velice populární. Postupně ho ale nahradily jiné materiály jako je porcelán nebo sklo. Já jsem se rozhodla, že se vrátím ke kořenům a začnu opět používat dřevěné nádobí. A nejen nádobí, ale i další věci do domácnosti. Hned vám řeknu, proč jsem se tak rozhodla.

  1. Co je rozbitné u mě nemá dlouhou životnost. Jsem expert na rozbíjení talířů, hrnků a dalších věcí. Kupovat stále nové nádobí je nejen finančně náročné, ale taky špatné pro životního prostředí. Počítám, že za život by to už byla pořádná hromada rozbitého skla. čas bohužel nevrátím, ale můžu zabránit zvětšování téhle hromady.
  2. Dřevo je úžasný a tvárný materiál. Skrývá v sobě takovou vnitřní krásu…říkejme tomu třeba duše. Já nevím, ale když jím jídlo z porcelánového talíře, tak to ve srovnání s dřevem chutná jinak. Samozřejmě, že ani jedno nemění chuť pokrmu, ale rozdíl tam je. Opravdu nevím jak to popsat, ale zkoušela jsem si udělat kaši do porcelánové misky, nerezové a pak do dřevěné, kterou jsem doplnila dřevěnou lžící. Nejvíce mi chutnalo právě ze dřeva a i to byl také jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla pro změnu nádobí.
  3. Kromě nádobí postupně většinu věcí v domácnosti nahrazuji dřevěnými a doplňuji to dalšími přírodními materiály i květinami. Přijde mi, že to u nás postupně ožívá, je cítit lepší energie. Já nevím, všechny ty kovové, skleněné a plastové věci jsou takové mrtvé, chladné…dřevo vás zahřeje u srdíčka. Potvrdila mi to i rodina aniž bych se jí na to ptala. Prý se u nás něco změnilo k lepšímu, je to tak hezčí, veselejší a to je úžasné.

Dřív jsem byla dívka v černém- punkerka, které byla vlastní budoucnost i budoucnost planety totálně ukradená. Byla jsem bez sebevědomí, smutná, nespokojená se životem a hlavně hledala sama sebe. Obklopovala jsem se černou barvou, doplňky z kovu a černým nábytkem…a nejen nábytkem. Všechno u nás bylo černé- temné obrazy, černá kuchyňská linka, šedá podlaha…mamka říkala, že to u nás vypadá jak v sídle hraběte Draculy:-D. Postupně jsem ale našla sama sebe, začala si život užívat a zamilovala se do přírody. To se promítlo i na mém oblékání, kdy se snažím nosit více přírodních materiálů a barviček. Kovové doplňky nahradily řetízky z přírodních materiálů. Změna nastala i v kuchyni- černé nádobí vystřídalo dřevo a jiné přírodní materiály.

Změnila jsem se a našla si cestu sama k sobě, k přírodě a také dřevu. Cítím, že ho chci mít nablízku. Je tak nádherné a já se chci každý den jeho krásou pokochat. Když ho držím v ruce, je tam energie, život…to prostě u skla nebo nerezu nenajdete.

 

Mého srdce šampión:

Nastalo hledání nových kousků do kuchyně i domácnosti…

Při hledání na internetu jsem objevila stránku www.cistedrevo.cz . Lidičky, to je úplný ráj! Mají tam nádobí, nábytek, dekorace, věci na zahradu… Hned jsem se do jejich výrobků zamilovala. Tahle firma začínala jako malý stránek na řemeslných trzích v Ostravě a teď mají e-shop plný tisíce řemeslných výrobků (překlad: nevím, co dřív si objednat…nejradši bych si objednala všechno:-D)

pořídila jsem si tak například tuhle misku (kdybyste si říkali, co to je za jídlo, tak  je to čokoládové sushi:-P)

Jednou z prvních věcí, které jsem si objednala byly tyhle snídaňové podnosy. Vždycky jsem toužila po snídaních do postele a teď je máme každý víkend.

Mimochodem to musíte vyzkoušet. Snídaně do postele mají neskutečné kouzlo. Můžete se třeba střídat: jednou připravíte snídani vy a jednou partner:-).

 

Podívejte na to, no není to nádhera?

 

A to není všechno. Do dřeva si ještě můžete nechat vypálit či natisknout nějaký text nebo obrázek a mít doma něco jedinečného. Já jsem si třeba nechala vyrobit magnety s logem mého blogu:-).

 

Pár výhod dřevěného nádobí:

  • Oproti plastovému nádobí je mnohem šetrnější k životnímu prostředí 
  • S dřevěným náčiním nepoškrábete pánev s nepřilnavým povrchem
  • Vydrží vám roky
  • Vypadá nádherně
  •  Hodně lidí má doma černé plastové nádobí, to ale při vaření může uvolňovat různé zdraví škodlivé látky. Moje maminka vždycky říkala, že dřevěná vařečka je nejlepší a já jí tehdy nevěřila. Teď už vím, že měla pravdu:-)

 

Tipy, jak se o dřevěné nádobí starat

  •  Raději ho nedávejte do myčky, už jsem takhle pár kousků zničila. Umývání je nejlepší v ruce, ideálně bez namáčení. Když totiž dřevo vystavíte na delší dobu vlhkosti, může se začít kroutit nebo popraskat. 
  • Není žáruvzdorné, takže při vaření v blízkosti otevřeného ohně dávejte pozor. 
  • Není vhodné do mikrovlnky (což mě stejně jako to, že nemůže do myčky vůbec netrápí…ani jedno totiž nevlastním:-D)
  • Když ztrácí své kouzlo, potřu ho kokosovým olejem a otřu hadříkem. Nádobí zase vypadá jako nové.
  • Vůni po aromatických jídlech odstraníte pomocí jedlé sody.
  • Po jídle nádobí hned umyjte. Když jídlo zaschne, museli byste ho dát odmočit a tím by se mohlo poškodit. Pokud je to nutné, namočte ho opravdu jen krátce.

To bylo pár mých postřehů na závěr:-)

 

článek už je u konce, ale vy jistě stále ještě máte chuť na to čokoládové sushi, že jo:-D. Tak tady je recept, ať se do něj hned můžete pustit:

 

budete potřebovat:

  • 1 velkou pšeničnou tortillu
  • 1 banán (zralejší=sladší)
  • Nutella/ čokoládová pomazánka/ arašídové máslo anebo arašídové máslo smíchané s kakaem

Tortillu potřete pomázánkou nebo ořechovým máslem podle chuti. Vložte celý banán a zarolujte.

Polijte rozpuštěnou čokoládou, nakrájejte na kousky a můžete podávat:-)

 

 

A jak to máte vy? Máte doma dřevěné vařečky, prkénka i nádobí anebo dáváte přednost jiným materiálům?