Dovedete si představit pečení bez hřebíčku? Já tedy ne. Je základem mnoha receptů jako jsou například mé oblíbené perníčky. Hodně receptů ale obsahuje mletý hřebíček. V obchodě jsem mletý hřebíček v prášku nikdy neviděla. Možná se nikde prodává, mě ale nezbylo nic jiného, než si ho doma namlít sama. Protože nemá cenu dělat jednu dávku pro daný recept, doporučuji použít minimálně 1 sáček. Většinou jich dělám hned několik ,abych měla na nějakou dobu klid😊.

 

Příprava:

  • Hřebíček
  • Mixér/chopper/kuchyňský robot

 

Hřebíček nasypte do mixéru nebo jiného přístroje, který budete používat. Zapněte a rozmixujte na prášek. Nezapomeňte dát na mixér víčko, protože to bude pěkně prášit. Zjistila jsem, že se hřebíček mixuje lépe na nižší otáčky. Když přidám rychlost, lítá někde v horní části mixéru. Pokračujte pár minut až bude hřebíček rozmixovaný najemno.

Připravte si jemné sítko a hřebíček prosijte. Jemný prášek je přesně to, co chceme a takhle ho zbavíme větších částí.

Vše co zbylo v sítu vraťte do mixéru a opakujte. Když už to více nejde a ještě vám něco v sítu zbylo nechte větší kousky do receptů, které pak budete cedit. Dávám to do jiné sklenice. Přeci jen v koláči nebo perníčku nechcete kousnout do tvrdého hřebíčku.

 

Použití:

Použijte množství uvedené v receptu. Také pro přípravu domácího perníkového koření a jiných kořenících směsí.

1 lžička mletého hřebíčku odpovídá cca 15 hřebíčkům.

 

Skladování: v uzavřené nádobě

Trvanlivost: 1 rok (nanejvýš časem zeslábne chuť  a vůně)