Bombajské brambory jsou tradiční indická příloha, nejraději je mám s pečeným masem. Třeba takové bombajské brambory s tandori kuřetem, to je dobrota. Podle mě jsou ale vynikající i samotné brambory jako lehká večeře nebo oběd.

Když jsem bombajské brambory dělala naposledy, uvědomila jsem si, kolik času trávím odměřováním koření. Dělám je docela často, a proto jsem si všechno koření poctivě navážila a namíchala si mix koření na bombajské brambory. Pokud vám brambory zachutnají, doporučuju udělat si skleničku tohoto koření. Pak už jen stačí uvařit brambory, rozpálit ghíčko na pánvi, přidat tohle koření a promíchat s bramborami.

Recept na bombajské brambory najdete na na konci stránky:-).

 

Směsi koření na různá jídla mi přijdou jako skvělá věc. Tedy ty směsi, které neobsahují jen samou sůl nebo zvýrazňovače chuti. Některá jídla, hlavně ta indická obsahují mnoho koření. Člověk pak musí hledat a hledat, než je všechny najdete. U bombajských brambor už ale nic hledat muset nebudu a vy  také nemusíte. Jen vytáhnu skleničku tohoto mixu a je to!

 

 

Suroviny na 10 dávek bombajských brambor:

  • 25g mletého koriandru
  • 20g drceného kmínu nebo římského kmínu
  • 10g garam masala
  • 12g mleté kurkumy
  • 3g mletého žlutého hořčičného semínka
  • 3g mletého černého pepře

Nemáte váhu? Je to 10 lžiček koriandru, 10 lžiček kmínu nebo římského kmínu, 5 lžiček koření garam masala, 2 a ½ lžičky mleté kurkumy, 2 a ½ lžičky mletého hořčičného semínka, 2 lžičky mletého černého pepře

 

Koriandr

Mletý koriandr prodává www.shams.cz

 

Garam masala

Toto koření si lze doma i vyrobit. Recept najdete na: Garam masala

 

Poznámky:

  • Mleté hořčičné semínko: Seženete ho i pod názvem mletý hořčičný prášek. Tento prášek není moc často k sehnání, a proto je lepší použít celé žluté hořčičné semínko, které si doma rozmixujete na prášek. Používám mlýnek na kafe anebo mixér.
  • Mletý koriandr: jsou to mletá koriandrová semínka, nikoliv sušené a namleté koriandrové listy.

 

Recept na bombajské brambory:

Suroviny

  • 500g brambory typu A
  • 120g pasírovaných rajčat (používám organická rajčata v plechovce z Lidlu)
  • 1 lžíce krupicového cukru (15g)
  • 1 lžíce ghí
  • 1 lžička soli
  • ½ lžíce sekané čerstvé petrželky
  • 1 lžíce sekaných koriandrových listů
  • + 7g mixu na bombajské brambory

 

 

Postup:

  1. Brambory uvařte doměkka. Uvařit je můžete ve slupce a po vychladnutí oloupat. Nebo je oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Důležité je brambory nepřevařit. Až budou měkké, prolijte je studenou vodou, ať se dál nevaří.

Pozn.: Pro tento recept jsou ideální brambory typu A. Ostatní brambory lze také použít, ale je možné, že budou na konci hodně rozmačkané.

  1. Uvařené brambory nechte vychladnout a nakrájejte na kostky 2,5 cm velké. Nyní dejte brambory stranou.
  2. Na pánvi zahřejte ghíčko. Přidejte mix koření a 1 minutu míchejte, koření se pěkně rozvoní. Jen dávejte pozor, ať ho nepřipálíte, bylo by hořké.
  3. Dále přidejte cukr, sůl a pasírovaná rajčata. Promíchejte a přidejte všechny brambory, pokrájenou petrželku a koriandru.
  4. Zahřívejte do ohřátí brambor, 1-2 minuty úplně stačí. Brambory v připravené směsi koření celé obalte.

 

Podávejte jako přílohu nebo hlavní jídlo

 

Poznámky:

  • Brambory – Pro tento recept je ideální typ A. Pokud použijete typ B nebo C, bude recept také vynikající, jen místo pevných brambor získáte spíše kaši. Dobré je oboje, jen to nevypadá tak hezky😊.
  • Koriandr (čerstvý) – Pokud koriandr neseženete, vynechte ho. Stačí použít petrželku nebo jarní cibulku.
  • Garam masala – Koření garam masala koupíte jen v některých obchodech. Většinou jsem ho sehnala a v obchodě se zdravou výživou. Teď už si ho ale vyrábím. Recept na koření nadejte tady: Garam masala. Je to jednoduché a vyjde vás to levněji.
  • Ghí – Nejlepší je použít ghí, ale lze použít i slunečnicový nebo olivový olej.
  • Krupicový cukr – Lze nahradit třtinovým cukrem nebo čekankovým sirupem
  • Pasírovaná rajčata – Použijte pasírovaná rajčata, nikoliv rajčata ve vlastní šťávě. Pasírovaná v sobě nemají kousky rajčat, a to je pro tento recept ideální. Některá rajčata jsou hrozně kyselá. Proto používám osvědčená rajčata v plechovce, která kupuji v Lidlu.
  • Máte rádi pálivé? Přidejte ke koření pokrájenou chilli papričku anebo mleté chilli. Já jsem přidala špetku ancho chilli od Chilli doctor.