Hořčičný prášek je vlastně jen namleté žluté hořčičné semínko. Často ho vidím v asijských potravinách, ale za cenu podstatně vyšší, než vás stejné množství hořčičného semínka vyjde (za namletí se samozřejmě platí). Na výrobu hořčičného prášku ale žádný profesionální (=drahý) mlýnek nepotřebujete. Můžete si ho tedy během minutky vyrobit sami doma. Stačí obyčejný robot, mixér a možná by to šlo i tyčovým mixérem.
Na co se ale vlastně hořčičný prášek používá? Všude tam, kde běžné dáváte hořčici: do salátových dresinků, asijských jídel nebo omáček. Dodá jim to chuť hořčice, ale na rozdíl od hořčice ho použijete mnohem méně a jedna sklenice vám tak vydrží opravdu dlouho. Nejčastěji ale hořčičný prášek používám na výrobu domácí plnotučné hořčice. Hořčičné semínko musíte pro výrobu hořčice namočit a pak rozmixovat. S hořčičným práškem to ale jde jedna báseň. Jen ho smícháte s ostatními suroviny a hotovo. Takže až v obchodě narazíte na sáček hořčičných semínek kupte si ho a udělejte si z něj hořčičný prášek. Uvidíte, že se bude ještě hodit😊
Suroviny
- Hořčičná semínka žlutá (celá)
Pomůcky: kuchyňský robot nebo mixér
Příprava
Semínka mixujte po dobu 30-60 sekund. Pokud se semínko usadí na stranách mixéru zastavte mixování a stěrkou ho setřete.
Použití: hořčičný prášek přidejte do dresinku, omáčky nebo jiného jídla a dobře promíchejte. Hodí se pro teplou i studenou kuchyni. Prášku dávejte méně než hořčice, má mnohem výraznější chuť. V případě výroby domácí hořčice použijte množství uvedené v receptu
Skladování: v uzavřené nádobě mimo dosah vlhkosti.
Trvanlivost: 1 rok