Takovou snídani či svačinku v obchodě nekoupíte. Zapomeňte na nudnou ovesnou kaši. Tato kaše se vůbec nevaří, jen se vše smíchá a dá přes noc do ledničky. V tom spočívá kouzlo OVERNIGHT OATS.

Já jsem dříve ovesnou kaši nesnášela (doslova)…hustá hmota vyrobená ze svařeného mléka a ovesných vloček mě vůbec nelákala. Tohle je ale jiná písnička. Je tam arašídové máslo, na tom vločky a ještě čokoláda. To je vám taková dobrota!

 

Na 3 porce budete potřebovat:

  • 100 gramů ovesných vloček (1 hrnek)
  • 1 lžíce chia semínek (15 gramů)
  • 2 lžíce arašídového másla z pražených arašídů (30 gramů)- recept
  • 1 lžíce datlového sirupu (nebo javorového)
  • 250 ml rostlinného nebo kravského mléka – já jsem použila kokosový nápoj (koupený v Lidlu)
  • Volitelné: čokoládový kokosový puding, tento:

 

Dále:

 

Postup

Ovesné vločky, chia semínka, datlový sirup, arašídové máslo pokojové teploty a rostlinné nebo kravské mléko dejte do mísy a dobře promíchejte.

(Ovesné vločky používám klasické, nikoliv ty jemné…ty mi totiž vůbec nechutnají. Druh vloček je dost důležitý, protože ovlivní celý výsledek. Když nebudete spokojení, zkuste jiný druh a uvidíte jaké vám budou sedět:-)).

Směs rozlijte do 3 skleniček a uzavřete. Používám klasické zavařovací sklenice, většinou po nějakých dezertech nebo jogurtech z obchodu.

Na dno sklenice můžete dáte ještě trochu arašídového másla. Já to mám ráda, protože si naberete kaši a k tomu i kousek toho másla, a to je vynikající.

Volitelné: na kaši ještě dejte pár lžic čokoládového pudingu – já jsem použila rostlinný z kokosového mléka. Když si pak naberete kaši a máte na lžičce puding, kaši, arašídové máslo a čokoládu, je to dokonalá kombinace!

 

Čokoládová krusta: ve vodní lázni rozpusťte trochu hořké čokolády (já dala asi 20 gramů) a k tomu přidejte asi ½ lžičky kokosového oleje. Díky oleji bude čokoláda tekutější a vznikne z toho křupavá čokoládová poleva. Nalijte do skleniček, rozlijte až ke kraji a dejte ztuhnout do lednice.

Nechte 8 hodin odležet.

 

Poznámka:

Používám pouze domácí arašídového máslo z pražených arašídů. Za mě má mnohem lepší chuť, než to z nepražených. Recept na něj máte tady na blogu. U kupovaného arašídového másla bych také koukla na složení, ne vždy je vyrobené pouze z arašídů.

 

To má snad tak tisíc kalorií neee?

Já tedy kalorie neřeším, ale jelikož mi u podobných receptů vždy lidé píšou, že to má snad tisíc kalorií, vzala jsem si tabulky a spočítala vám to.

TIP na ořechy a semínka za skvělou cenu

Z tohoto množství uděláte 3 skleničky kaše:

Celkem je to 887 kcal, tedy 295 kcal na porci. To mi nepřijde špatné.

Je to pro vás ještě hodně? Recept je možné upravit. Pokud vynecháte kokosový čokoládový puding, ušetříte celkem 111 kalorií, no a místo datlového sirupu použijte erythritol a ušetřete tak dalších 81.

To máme 695 kcal/ 231 kcal na 1 porci.

Alespoň jsem si trochu pocvičila matiku:-D.

 

Trvanlivost: 3-4 dny

Arašídové máslo+ VIDEORECEPT a recepty z něj