Recept na domácí arašídové máslo z pražených arašídů. Na jeho přípravu budete potřebovat syrové nebo již pražené arašídy. V případě syrových loupaných arašídů budete muset arašídy upražit v troubě. Není to ale nic těžkého a zabere to jen pár minut. Koupit můžete i pražené arašídy, ideálně v nesoleném provedení. Párkrát jsem sehnala jen solené a kupodivu stačilo arašídy jen prosít, zbavit tak přebytečné soli a na másle to nebylo ani trochu znát.

Kdybych měla psát vše, k čemu můžete arašídové máslo použít, byla bych tu hodně dlouho a nikoho by to nebavilo číst. Napíšu tedy jen typů: na ozdobu brownies, pečení, do smoothie, smoothie bowl, chia pudingu, kaší i na musli. Málem bych zapomněla na tortily s arašídovým máslem. Je toho opravdu hodně. Arašídové máslo miluju a tak vám dolů přidám pěkně dlouhý seznam receptů s tímto máslem.

Mimo jeho úžasnou chuť je arašídové máslo také bohatým zdrojem bílkovin. Proto ho vyhledávají převážně sportovci, kteří se snaží nabrat svalovou hmotu. To samé platí pro vegany, kterým můžou bílkoviny chybět vzhledem k absenci masa a mléčných produktů.

Na jeho výrobu budete potřebovat silný mixér. Sama jsem si kupovala silnější mixér, protože jsem měla jen smoothie maker (v tomto nezkoušejte). Nejlepší jsou mixéry s pěchovátkem, kterým za chodu stíráte máslo ze stran. Celý proces je tak mnohem rychlejší.

Tak se pojďme podívat, jak na to, ať si na této ořechové pochoutce můžete taky pochutnat😊.

 

Budete potřebovat:

  • 500g loupaných arašídů
  • 1-2 lžíce kokosového oleje (není nutné, ale dost to pomůže)

Pomůcky: silný mixér. Používám Eta Vitalblend 

 

Jaké arašídy použít? Na výběr máte arašídy syrové, loupané. Předtím, než začnete máslo vyrábět, musíte arašídy nejdříve upražit v troubě. Další možností je koupit solené arašídy. Pytlík 500g stojí okolo 40 korun (kupuji v Lidlu). Stačí je dát do síta a vyklepat z nich přebytečnou sůl. Sice na nich nějaká zbyde, ale to vůbec nevadí. Sůl dodá arašídovému máslu výraznější chuť. Ušetří vám to čas strávený pražením arašídů.

Přiznám se, že často volím druhou možnost. Nevím proč, ale pražené arašídy jsou většinou levnější a ty syrové je někdy i problém sehnat.

 

Pražení syrových arašídů:

Loupané arašídy nasypte na plech a rukou rozložte po celém plechu. Pečte na středním roštu 175 stupňů 5-10 minut. Až se arašídy rozvoní a lehce zhnědnou máte hotovo. Před mixováním nechte arašídy vychladnout.

 

Výroba arašídového másla:

První dejte do mixéru kokosový olej a na něj nasypte arašídy. Mám vyzkoušené, že máslo se nejlépe vyrábí od 500 do 1kg arašídů. U menšího množství na arašídy nedosáhnu míchátkem a bez něj to jde hodně hodně pomalu.

Zapněte mixér na nejnižší stupeň. Kdo dostal k mixéru šťouchadlo jako já, začne arašídy mačkat směrem dolů anebo je lehce promíchávat. Věřte mi, že tento krok několikanásobně urychlí výrobu másla. Stejně tak ho urychluje i přidání kokosového oleje, nicméně kdo chce, může olej vynechat.

Mixujte, dokud arašídové máslo nebude pěkně krémové a bez kousků arašídů. Kdo chce máslo s kousky arašídů skončí o něco dříve.

Pomocí pěchovátka trvá výroba másla něco okolo 2 minut. U slabších mixérů nebo bez něj to bude o něco více. Když se mi povede přidat video, přidám sem, jak má správně udělané máslo vypadat a fotku másla jak vypadalo se starým mixérem. Je to neskutečný rozdíl.

Máslo nechávám bez cukru, kdo chce může rovnou osladit.

Hotové arašídové máslo přelijte do sklenice a uložte do lednice

 

Použití: Jako poleva, do krémů, náplní, koláčů, kaší, koktejlů, smoothie bowl , na lžičku pro doplnění energie a bílkovin…

 

Skladování: v lednici. Údajně se dá skladovat i při pokojové teplotě, ale já to raději neriskuji. 

Trvanlivost: min. 3 měsíce