Pomazánka z pražených slunečnicových semínek slazená medem. Zdravá sladká pomazánka kterou na pečivo, sušenky ale také do smoothie nebo koktejlů.

Suroviny

  • 500g syrových loupaných semen slunečnice
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 4 lžíce medu (nebo více podle chuti)

Příprava

 

Pražení slunečnice:

  1. Slunečnice nasypte v jedné vrstvě na plech.
  2. Vložte do předehřáté trouby na 175 stupňů.
  3. Pečte 5-10 minut až se slunečnice rozvoní a lehce zezlátne. Vždy po asi 3 minutách slunečnici promíchejte. Hlídejte jí ať se nepřipálí.

 Pomazánka:

  1. Slunečnici nechte trochu vychladnout. Může být vlažná, ale rozhodně jí do mixéru nedávejte vařící.
  2. Praženou slunečnici spolu s kokosovým olejem mixujte 3-5 minut nebo dokud z ní nevznikne tekutější pasta. Nebude úplně jako arašídové máslo a také nemá být drobivá.
  3. U slabých mixéru klidně můžete přidat i více kokosového oleje. Pokud se vám slunečnice pořád jen drobí tak to pomůže.
  4. Občas zastavte a setřete ze stran mixéru usazená semínka.
  5. Pomazánku přendejte do misky. Přidejte med a dobře promíchejte. Klidně přidejte i víc pokud  vám to přijde málo sladké.
  6. Přendejte do zavírací sklenice a nechte úplně vychladnout.
  7. Poté teprve sklenici uzavřete

 

Skladování: v lednici i při pokojové teplotě. Jen při pokojové teplotě bude tekutější a trvanlivost okolo 1 měsíce

Trvanlivost: 6 měsíců