Kombinaci hořké čokolády s lyofilizovanými malinami je naprosto famózní a tak jsem se rozhodla, že z ní udělám i Valentýnský dárek pro mého přítele. Našla jsem pár vykrajovátek ve tvaru srdce tak jsem se je rozhodla rozhodla použít. Mrazem sušené, tedy lyofylizované maliny jsou příjemně kyselé používám jako posyp na čokoládu velmi často a protože jsem chtěla aby srdíčka obsahovala něco růžového nebo červeného rozhodla jsem se právě pro ně. Ještě nějaká pěkná krabička nebo sáček a originální a chutný dárek je hotový.

Suroviny

  • 100g kvalitné hořké čokolády
  • 3-5 lyofilizovaných malin

+kapka oleje na pomazány formiček

Pomůcky: lžička nebo stěrka, vykrajovátko ve tvaru srdce

Příprava

  1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v 15 sekundových intervalech v mikrovlnce. Zastavte, promíchejte a pak vraťte do mikrovlnky.
  2. Nejdříve si připravte vykrajovátka která budete vylévat čokoládou. Prst namočte do oleje a formičky z vnitřní strany vymažte. Nemusí to být hodně, i trocha oleje pomůže aby šla čokoláda lépe vyklopit.
  3. Vykrajovátka položte na pečící papír podložený tvrdým prkénkem. Prkénko je důležité pro přenášení, aby se čokoláda nevylila z formiček. Rozlijte do nich rozpuštěnou čokoládu a rozetřete do stran. Vykrajovátko můžete při nalévání a roztírání přidržet aby vám neujíždělo a také trochu přitisknout aby čokoláda nevytekla. Čokoládu nedělejte moc tenkou protože by se mohl rozlámat. Ideální výška je tak půl centimetru.
  4. Připravte si lyofilizované maliny a rozdrolte je na stále tekutou čokoládu. Můžete je rozdrolit hodně nebo nechat větší kousky.
  5. Když máte ozdobeno stačí váš výtvor přenést do lednice a nechat ztuhnout.
  6. Čokoládová srdíčka zbavte vykrajovátek. Postupujte opatrně aby srdíčka nepraskly. Kdyby se přeci jen nějaké zlomilo můžete ho spojit troškou rozpuštěné čokolády a následným schlazením.

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě. Pro lepší tepelnou stabilitu čokoládu natemperujte nebo použijte čokoládu s vyšším procentem kakaa.

Trvanlivost: několik týdnů

 

TIP: srdíčka z čokolády dejte do průhledného dárkového sáčku a  ozdobte stuhou nebo mašlí.