Sladká zakysaná smetana chutná skvěle samotná, ale také ochucená. Ochucené jogurty i smetany bohužel neobsahují jen základní suroviny a tak jejich každodenní konzumací dostáváme do těla látky které nám vůbec neprospívají. Proto jsem se rozhodla, že se zaměřím na to jak si ochucené jogurty, tvarohy a smetany doma vyrobit. Dnes se podíváme na zakysanou smetanu straciatella. Smetana je ochucená vanilkovým cukrem se spoustou kousků hořké čokolády. K výrobě mě inspirovala moje oblíbená zmrzlina.

Suroviny

  • 100g zakysané smetany
  • 2 lžičky vanilkového cukru (nebo podle chuti)
  • 10g hořké čokolády
  • Cukr (volitelně)

Příprava

  1. Čokoládu roztavte v mikrovlnce. Po 15 sekundách promíchejte a znovu zahřejte. Celkem počítejte asi tak 25 sekund na roztavení čokolády.
  2. Rozpuštěnou čokoládu rozetřete ve velice tenké vrstvě na pečící papír nebo silikonovou podložku.
  3. Takto nechte čokoládu při pokojové teplotě. Můžete jí dát i do trouby pokud chcete mít linku volnou (samozřejmě vypnuté:-)). Přes noc čokoláda uschne a ztvrdne což je přesně to co potřebujeme.
  4. Druhý den čokoládu pokrájejte nadrobno a částečně i rozdrolte.
  5. Zakysanou smetanu smíchejte s vanilkovým cukrem. Míchejte do úplného rozpuštění cukru. Pro sladkou zakysanou smetanu můžete přidat cukr podle chuti.
  6. Nyní přidejte čokoládu a promíchejte.
  7. Podávejte nebo uložte do lednice

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny