Domácí jesenka nebo slazené kondenzované mléko. Výrobě této dobroty se budeme věnovat v tomto receptu. Domácí slazené kondenzované mléko je podstatně levnější a proto se jeho výroba opravdu vyplatí. Výrobu mléka za vás vlastně odvede sporák protože jediné, co musíte udělat je nechat mléko 2 hodiny redukovat (za občasného míchání). Na závěr přidáte máslo pro zjemnění chuti a zahuštění a máte hotovo. Využití najde v mnoha receptech jako je výroba zmrzliny, polevy, náplně, ale také do kávy, na koktejly nebo samotné.

Suroviny

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 200g cukru
  • 1 lžíce másla

Příprava

  1. Mléko a cukr vařte na nejnižší teplotu 2 hodiny. Mléko nemá bublat tak podle toho upravte teplotu. Také nepoužívejte pokličku – nechte mléko nezakryté. Během této doby by se nám mléko mělo zredukovat na polovinu.
  2. Po dobu vaření choďte mléko promíchávat. Chce to tak jednou za 10-15 minut. Přeci jen to mléko a i na nejnižší teplotu se může připálit.
  3. Po dvou hodinách přidejte máslo a míchejte do rozpuštění.
  4. Kondenzované mléko přelijte do sklenice a nechte vychladnout.
  5. V případě, že by mléko ztuhlo více než si přejete můžete ho ještě naředit. Vraťte ho na sporák a znovu zahřejte. Přidejte trochu mléka. Je-li hodně husté začala bych tak 1 panáčkem mléka. Abyste nemuseli mléko opakovaně zahřívat a chladit otestujte ho pomocí lžičky. Lžíci mléka dejte do lednice a nechte vychladnout. Hned uvidíte jestli se vám konzistence líbí nebo ne.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: min. 1 týden (osobně myslím že by vydrželo déle, ale bohužel jsme ho vždycky všechno spotřebovali)