Není nic rychlejší a snadnějšího než si doma vyrobit vlastní máslo. Od té doby co jsem ochutnala to domácí už v obchodě máslo nekupuji. Je o tolik chutnější a navíc vám jako bonus při jeho výrobě vznikne i skvělé podmáslí. Jediné co potřebujete je smetana ke šlehání a šlehač (pokud nemáte postačí i zavařovací sklenice nebo metlička). Tady je recept:

Suroviny

  • 1 smetana ke šlehání 33% tuku

* špetka kurkumy pro barvu

Elektrický nebo ruční šlehač, metlička nebo zavařovací sklenice

Příprava

Smetanu nalijte do misky a začněte šlehat jako když vyrábíte šlehačku (Já používám robota na kterého připevním šlehací metlu, také můžete použít tyčový šlehač). Ve chvíli, kdy vám vznikne nádherná nadýchaná šlehačka nepřestávejte. Pokračujte a prostě ji přešlehejte. Nejdřív bude jen trochu sražená, ale za chvilku na vás začnou vykukovat kousky másla. Končit budete ve chvíli kdy se vám na šlehač nalepí obrovská hrouda másla a kolem bude plavat podmáslí.

Máslo sundejte a setřete ze šlehače. Připravte si jemnější cedník a máslo do něj přendejte. Lehce ho promačkávejte stěrkou aby z něj odkapávalo podmáslí. Když už moc nekape vezměte cedník s máslem ke dřezu a pusťte studenou vodu. Jemně máslo mačkejte pod vodou a tak vymyjte tak i zbytek podmáslí (tento krok přeskočte pokud ho budete používat ihned). Díky tomu, že se zbavíte podmáslí vám máslo vydrží déle. Teď už jen přendejte do formičky/mističky /máslenky nebo co máte po ruce a uplácejte jako bábovičku a dejte do lednice ztuhnout.

 

Výroba bez šlehače

Nemáte šlehač? Použijte zavírací sklenici třeba na zavařování. Nalijte do ní šlehačku a třepejte do úplného sražení. Až ve sklenici uvidíte velkou hroudu másla je hotovo. Poté promačkejte v cedníku a pak promyjte pod studenou tekoucí vodou, abyste se zbavily přebytečného podmáslí a prodloužily tak trvanlivost.

Máslo můžete také vyrobit metličkou, ale oproti robotu si zašleháte o kousek déle.

Mražení:

Pokud chce udělat máslo do zásoby na delší dobu. Použijte menší formy nebo větší podle toho kolik másla běžně spotřebujete a dejte ztuhnout do mrazáku. Já používám i formy na pralinky, což je přesně jedna porce ke snídani. Po ztuhnutí vyklepněte a zabalte do fólie nebo nasypte do sáčku. Když budete mít na máslo chuť, stačí sáhnout do mrazáku. Malé máslo je připraveno k mazání do minutky větší nechte v lednici nebo pokoj. Teplotě změknout.

TIP: Máslo můžete před uložením do ledničky dochutit. Můžete přidat čertvé bylinky, sůl, pepř , česnek nebo pro sladké třeba med, skořici nebo kakao. Pak máslo dejte ztuhnout do lednice

 

Co s podmáslím?

Použijte ho třeba při výrobě palačinky místo mléka nebo jen tak ke svačině. Chutná výborně a je také zdraví prospěšně.