Recept na rohlíky, které máte během chvilky hotové.
Tyhle rychlé rohlíky dělám vždycky, když mám na rohlíky chuť a nemám moc času. Klasické rohlíky od začátku do konce zaberou tak 2-3 hodinky. U tohoto receptu je to tak 35-45 minut? To už je pořádný rozdíl. Rozdíl je v tom, že se vše na těsto pouze promíchá, není třeba těsto dávat do robota na 10 minut, aby se dobře propracovalo. Nejvíc času ale ušetříte tím, že tyto rohlíky kynout pouhých 10 minut! Těsto nemám z internetu, vzniklo během několika let zkoušení a pokusů. Jsem ráda, že ho mám, protože ne vždycky má člověk tolik času na to, aby pekl rohlíky.
Poslední měsíc na čerstvě upečeném pečivu ujíždím. Minulý rok jsme doma měli období chlebů, rok předtím zase krekrů. Tenhle rok začal ve znamení rohlíků, housek a kaiserek. Miluju tu vůni čerstvě upečeného pečiva, která se line bytem a to, jak pečivo křupe, když ho vyndáte z trouby. To se prostě z obchodem nedá srovnat.
Suroviny:
- 580g hladké mouky
- 250g vlažné vody
- 60g slunečnicového oleje
- 2 sáčky sušeného droždí (14 gramů)
- 1 vejce vel. M
- 1 a 1/2 lžičky soli (12 gramů)
Dále:
- Vajíčko na potření (lze i bez něj), něco na posypání – sezam, mák…
Množství: 12 rohlíků = 2 plechy
Plech
Protože pečivo peču opravdu pravidelně, nechtěla jsem stále dokupovat pečící papír. Místo toho jsem si koupila plech s nepřilnavým povrchem. Pro jistotu ho většinou potřu několika kapkami oleje, ale jde to i na sucho. Rohlíky z něj jdou po upečení snadno sundat a plech během pár sekund umyju tak, že vypadá zase jako nový.
Postup
Sušené droždí nasypte do vlažné vody a metličkou dobře rozmíchejte. Nechte 10 minut stát, ať vzejde kvásek.
Do velké mísy nasypte mouku, přidejte olej, vajíčko a sůl. Přidejte také kvásek a vše dobře promíchejte. Není nutné těsto dlouze hnětat, stačí vše dobře promíchat. Kdo chce, může těsto dát do robota, stačí minuta, aby se vše spojilo. Já většinou začnu vařečkou a pak ho vyklopím na vál a krátce promačkám rukama.
Těsto rozdělte na 12 dílů. Každý vyválejte na trojúhelník jako je na fotce. Těsto jsem nepodsypávala, protože to nebylo třeba a jestli je to nutné, klidně ho podsypte troškou mouky. Při válení do tohoto tvaru si pomáhám i rukama – trochu mu pomůžu do potřebného tvaru.
Když máte těsto takto připravené, začněte těsto rolovat od široké strany.
Rohlík pak ještě krátce poválejte, tlačte směrem od sebe, jen aby kraje byly tenčí, než zbytek rohlíku.
Těsto položte na plech. Já mám ráda zahnuté rohlíky, takže je zahnu do tvaru písmene C.
Nyní nechte rohlíky 10 minut kynout a poté potřete rozšlehaným vajíčkem. Ještě je můžete posypat sezamem, mákem apod.
Pečte ve středu trouby rozpálené na 190 stupňů, dokud rohlíčky pěkně nezhnědnou (jako na fotce). Já je peču 12 minut na horní i dolní ohřev a pak ještě na 3-5 minut zapnu větráček (také horní a dolní ohřev). Díky větráčku budou mít rohlíky vždy krásnou barvičku. Jen je to třeba hlídat, abyste je nepřipálily. Plech dávám přesně do středu trouby.
TIP
Máte jen 1 sáček droždí? Stačí udělat poloviční dávku. Jelikož je v receptu jen 1 vajíčko, dělám to tak, že si ho zvážím, půlku přidám do těsta a druhou nechám na potření rohlíků. Půlka je cca 25 gramů. Z poloviční dávky uděláte 6 rohlíků = 1 plech.
Děkuji za recept, jsou výborné 🥰
Hledala jsem recept na rychlé pečivo. Bydlíme na vesnici a najednou … nemáme pečivo. Z rohlíkového těsta jsem vytvarovala raženky a super. Dělala jsem to z celozrné mouky.
Vynikající. Dala jsem půl napůl s celozrnnou moukou a vyšli mi takové silnější hospodské tyčinky ale ta chuť…. Ta je skvělá! Děkuji
Vážená paní Poláčková,
také mě nadchnul snadný recept na rychlé rohlíky, bohužel narozdíl od ostatních jsem takový úspěch neměla. Nejsem žádná zkušená pekařka, takže spíš potřebuji názor někoho povolanějšího. Pekla jsem jen z 1/4 dávky. Po smíchání surovin se těsto lepilo, tak jsem furt přisypávala mouku, dokud lepit nepřestalo. Rohlíky už nijak nenaskočily, zůstaly malinkaté.
Jíst se dají, jen člověk čekal trošku něco jiného.
Pepča
Dobrý den
Přemýšlím, co se mohlo pokazit. Nikdy jsem ze 1/4 dávky nepekla. Nemohlo se stát, že se třeba něčeho dalo víc? Třeba místo 1/4 vajíčka více nebo tak? Příště bych zkusila celou dávku a snad se to povede. S těstem by se mělo pracovat opravdu dobře, někde se tedy musela stát chybička.
Když dělám těsto, ani pak při válení nepodsypávám moukou. Mouku bych do těsta už určitě nepřidávala (max. 10-20 gramů na celou dávku), jinak budou rohlíky tvrdé. Spíš bych ho rovnou dala na moukou podsypaný vál a každý kousek obalila v mouce, pokud je to nutné a pak ho vyválela. Důležitý je pak i kvásek, je třeba ho nechat vzejít, aby pak rohlíky byly pěkně nadýchané.
Jak vidíte u mě na fotkách, mouku jsem nepodsypávala. Ale každá mouka je jiná, třeba i tam se to mohlo pokazit…těžko říct.
Snad se rohlíčky příště povedou. Kdyžtak napište a zkusíme vymyslet, čím by to mohlo ještě být
Krásný den
Verča
Jsou úžasné…s těstem se pracuje jedna báseň.Moc díky za recept Určitě nepeču
naposled👍
Zdravím
Mockrát děkuji za komentář. Mám obrovskou radost, že vám rohlíčky chutnaly. Ze stejného těsta se dají udělat i kaiserky, housky, hamburgerové bulky či housky na hotdogy…vlastně jen změníte tvar:-). Je to takové univerzální těsto:-D.
Krásný den
Verča
Dobrý den, rohlíky jsou moc dobré, děkuji za recept 🙂 Chtěla jsem se akorát zeptat, jak předejít tomu, aby mi rohlíky praskly, popřípadě co mohu dělat špatně :/ jinak chuťově jsou výborné!
Dobrý den.
Přemýšlela jsem nad tím proč praskají. Mě se to stalo jen, když jsem nechala rohlíky překynout. Mám minutku na 10 minut, dám první plech do trouby. Pak hned ten druhý (oba mi to zároveň bohužel neupeče). Je tam hodně droždí, tak mě opravdu napadá asi jen tohle. Někdy je potírám vajíčkem, jindy ne, ale to na tom nemá vliv. Těžko říct takhle na dálku. Ještě mě napadá nastavení trouby – peču ve středu trouby na horní a dolní ohřev, ke konci zapínám větráček.
Jestli přijdete na to, čím to bylo, tak mi to kdyžtak napište. Kdyby měl s praskáním problém i někdo další, abych věděla, jak poradit:-).
Krásný den
Verča
Rohlíky jsou výborné hledala jsme recept, nic náročného, Tam mě překvapil tento. Včera upečeno a moc dobré. Dělala jsem z poloviční dávky. A i tak mi vyšlo 13 kousků 😀 Jsou výborní, chutné a hned hotové, žádná příprava na půl dne 😉
Krásný den
Jsem moc ráda, že se rohlíčky povedly. Já právě taky nechci strávit pečením celý den, tak dávám přednost rychlým receptům:-). Rohlíčky u nás většinou ani nestihnou vychladnout:-D.
Dělám z toho i housky, jen udělám kuličku z těsta a zmáčknu razítkem na housky:.-).
Mějte se krásně
Verča