Recept na rohlíky, které máte během chvilky hotové.

Tyhle rychlé rohlíky dělám vždycky, když mám na rohlíky chuť a nemám moc času. Klasické rohlíky od začátku do konce zaberou tak 2-3 hodinky. U tohoto receptu je to tak 35-45 minut? To už je pořádný rozdíl. Rozdíl je v tom, že se vše na těsto pouze promíchá, není třeba těsto dávat do robota na 10 minut, aby se dobře propracovalo. Nejvíc času ale ušetříte tím, že tyto rohlíky kynout pouhých 10 minut! Těsto nemám z internetu, vzniklo během několika let zkoušení a pokusů. Jsem ráda, že ho mám, protože ne vždycky má člověk tolik času na to, aby pekl rohlíky.

Poslední měsíc na čerstvě upečeném pečivu ujíždím. Minulý rok jsme doma měli období chlebů, rok předtím zase krekrů. Tenhle rok začal ve znamení rohlíků, housek a kaiserek. Miluju tu vůni čerstvě upečeného pečiva, která se line bytem a to, jak pečivo křupe, když ho vyndáte z trouby. To se prostě z obchodem nedá srovnat.

 

Suroviny:

  • 580g hladké  mouky
  • 250g vlažné vody
  • 60g slunečnicového oleje
  • 2 sáčky sušeného droždí (14 gramů)
  • 1 vejce vel. M
  • 1 a 1/2 lžičky soli (12 gramů)

Dále:

  • Vajíčko na potření (lze i bez něj), něco na posypání – sezam, mák…

 

Množství: 12 rohlíků = 2 plechy

 

Plech

Protože pečivo peču opravdu pravidelně, nechtěla jsem stále dokupovat pečící papír. Místo toho jsem si koupila plech s nepřilnavým povrchem. Pro jistotu ho většinou potřu několika kapkami oleje, ale jde to i na sucho. Rohlíky z něj jdou po upečení snadno sundat a plech během pár sekund umyju tak, že vypadá zase jako nový.

 

Postup

Sušené droždí nasypte do vlažné vody a metličkou dobře rozmíchejte. Nechte 10 minut stát, ať vzejde kvásek.

Do velké mísy nasypte mouku, přidejte olej, vajíčko a sůl. Přidejte také kvásek a vše dobře promíchejte. Není nutné těsto dlouze hnětat, stačí vše dobře promíchat. Kdo chce, může těsto dát do robota, stačí minuta, aby se vše spojilo. Já většinou začnu vařečkou a pak ho vyklopím na vál a krátce promačkám rukama.

Těsto rozdělte na 12 dílů.  Každý vyválejte na trojúhelník jako je na fotce. Těsto jsem nepodsypávala, protože to nebylo třeba a jestli je to nutné, klidně ho podsypte troškou mouky. Při válení do tohoto tvaru si pomáhám i rukama – trochu mu pomůžu do potřebného tvaru.

Když máte těsto takto připravené, začněte těsto rolovat od široké strany.

Rohlík pak ještě krátce poválejte, tlačte směrem od sebe, jen aby kraje byly tenčí, než zbytek rohlíku.

Těsto položte na plech. Já mám ráda zahnuté rohlíky, takže je zahnu do tvaru písmene C.

Nyní nechte rohlíky 10 minut kynout a poté potřete rozšlehaným vajíčkem. Ještě je můžete posypat sezamem, mákem apod.

Pečte ve středu trouby rozpálené na 190 stupňů, dokud rohlíčky pěkně nezhnědnou (jako na fotce). Já je peču 12 minut na horní i dolní ohřev a pak ještě na 3-5  minut zapnu větráček (také horní a dolní ohřev). Díky větráčku budou mít rohlíky vždy krásnou barvičku. Jen je to třeba hlídat, abyste je nepřipálily. Plech dávám přesně do středu trouby.

TIP

Máte jen 1 sáček droždí? Stačí udělat poloviční dávku. Jelikož je v receptu jen 1 vajíčko, dělám to tak, že si ho zvážím, půlku přidám do těsta a druhou nechám na potření rohlíků. Půlka je cca 25 gramů. Z poloviční dávky uděláte 6 rohlíků = 1 plech.