Tentokrát mám pro vás recept na nadýchaný jamajský chléb, který se rozplývá na jazyku. Tento rok do mých koníčků přibylo ochutnávání nových druhů pečiva. Baví mě ochutnávat pečivo, které u nás neseženete. Každá země má jiné a ta různorodost mě strašně baví😊.

Na Jamajce se pečivo často připravuje z kokosového mléka, ale někdy se používá voda stejně jako u nás. Nejvíc mě zaujal tento chléb. Suroviny jsou prakticky stejné jako na chleba český, výsledek už nikoliv. Překvapilo mě, jak je chleba odlišný. Náš chléb je hutnější, tužší…ten jamajský je spíše podobný vece. Někdy se polovina vody nahradí mlékem, to vyzkouším příště a uvidíme, jestli to bude jiné.

Chleba se hodí ke sladké i slané kuchyni. Dala jsem si ho s míchanými vejci, džemem, máslem, pomazánkou…samozřejmě postupně, ne najednou:-D. Tenhle týden u nás doma zavládla Jamajka: jamajské kari, salát z čajotu, jamajský chléb. Na to vše se můžete těšit v cestě kolem světa, kterou pro vás připravuji. Budou tam recepty z celého světa. Chlebík si už ale můžete udělat dnes:

 

Budete potřebovat:

  • 450g hladké mouky
  • 250ml vlažné vody
  • 50g másla pokojové teploty (jsou to 3 lžíce)
  • 1 sáček sušeného droždí (7 gramů)

 

Na potření:

  • 1 bílek

Forma: srnčí hřbet

Příprava:

Mouku, máslo, sušené droždí a vlažnou vodu dejte do robota. Použijte hnětací nástavec a hněťte 8-10 minut. Chleba bude krásně nadýchaný. Kdo nemá robota, užije si posilování. Hnětat 10 minut je docela fuška, ale pohyb je zdraví…snad alespoň tohle pomůže😊.

Těsto nezakrývejte, jen ho nechte 60 minut kynout. Klidně ho nechte kynout rovnou v míse od robota.

Až zazvoní minutka, těsto propracujte a dejte do formy na srnčí hřbet. Použila jsem silikon, který není třeba vymazávat. V případě kovové formy nebo jiného materiálu formu vymažte tukem a vysypejte moukou.

Pro krátkém prohnětení (stačí rukou) dejte těsto do formy. Rozhrňte ho po celé formě. Nyní nechte opět nezakrytý kynout po dobu 30 minut.

Z vajíčka budeme potřebovat jen bílek. Žloutek použijte do jiného receptu nebo ho můžete zamrazit pro pozdější použití. Povrch chleba potřete bílkem. Díky tomu bude krásně hnědý a lesklý.

Nyní už jen zbývá chleba upéct. Vložte ho do trouby předehřáté na 175 stupňů. Pečte 30-40 minut. Povrch chleba má být hnědý, pro barvu je možné ke konci zvýšit teplotu a případně i zapnout větráček. Tím zhnědnutí urychlíte. Já jsem ho pekla 40 minut, ale každá trouba to může mít jinak.

Po upečení chleba vyklopte a nechte vychladnout.

Omlouvám se, že jsem chleba nenafotila rozříznutý. Příště to napravím. Zmizel tak rychle že jsem to ani nestihla.

 

Chleba skladujte při pokojové teplotě v uzavřeném obalu

Trvanlivost: 3 dny.