Loni se nám urodilo víc rajčat, než jsme vůbec měli v plánu. Ze země totiž vyrostlo plno neplánovaných rajčat, zřejmě ze semínek, které zůstaly v zemi ze spadaných rajčat. Hledala jsem všechny možné způsoby, jak rajčata zpracovat.

První várku jsem zamrazila, abych měla rajčátka do omáček nebo jiných receptů, kde je to třeba. Samozřejmě z toho salát a podobné recepty už neuděláte, ale třeba do omáčky je jedno, jestli použijete čerstvé nebo mražené.

Chcete si uchovat vaše rajčátka i na zimu? Přečtete si, jak je správně zamrazit:

 

Postup

Cherry rajčata nakrájejte na půl, větší cherry na čtvrt. Cherry rajčátka se mohou mrazit jen takto nakrájená, to je vše.

Velká rajčata nařízněte písmenem do tvaru X, spařte 15 sekund ve vroucí vodě, dejte do studené (ideálně s ledem) a oloupejte. Díky naříznutí to půjde lépe. Nakrájejte na větší kousky.

Takto připravená rajčata dejte do zip sáčků, sáčků určených k mražení potravin nebo dózy.

Dejte do mrazáku

 

Takto zamražená rajčata vydrží dlouhé měsíce, klidně i do další sezóny. Používám je třeba do různých omáček, kde zcela zastoupí rajčata čerstvá.