Pěstujete si na zahrádce vlastní mrkev a přemýšlíte nad tím jak jí zakonzervovat i na zimu? Tak to jste tady správně. Když mrkev nejdříve povaříte a následně zchladíte vydrží vám až do příští sezóny. Vlastní vypěstovaná zelenina a ovoce vždycky chutná lépe než kupovaná a navíc máte jistotu, že víte jak a za jakých podmínek byla pěstovaná. Kdo zahrádku nemá může použít i mrkev z farmářských trhů.

Suroviny

  • Mrkev

Příprava

  1. Mrkev umyjte a oloupejte. Poté jí nakrájejte na kostky nebo kolečka.
  2. V hrnci přiveďte vodu k varu a mrkev v ní 3 minuty povařte. Mezitím si připravte mísu se studenou vodou, do které dáte kostky ledu (na litr tak 10 kostek). Pokud budete mrazit větší množství mrkve budete si muset připravit dostatečně velkou mísu s ledovou lázní. Hned po vaření je nutné právě studenou vodou vaření zastavit.
  3. Hned jak vám zazvoní minutka mrkev sceďte a rovnou jí hoďte do ledové lázně. Tento krok zakonzervuje chuť i barvu mrkve, která by se jinak mražením ztratila.
  4. Po 3 minutách v ledové lázni mrkev sceďte a nechte okapat. Můžete jí dát třeba na utěrku, aby mohly oschnout.
  5. Mrkev rozložte na plech nebo tác v tenké vrstvě a dejte do mrazáku tak na hodinu. Když je mrkev zmrzlá přesypte jí do sáčku. Nebude se k sobě lepit takže půjde snadněji ze sáčku odebírat. Pokud máte velké množství mrkve, ale málo místa v mrazáku dávejte je na tác postupně.
  6. Nezapomeňte každý sáček popsat datem.

Použití: polévky, omáčky…mrkev je jen předvařená, aby byla vařená je potřeba jí ještě povařit doměkka  

 

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: minimálně 6 měsíců