V dětství jsem pravidelně chodila s rodiči k autu Family Frostu pro nanuky a mražené knedlíky s uzeným masem. Občas jsme koupily i něco jiného, ale sáček mražených knedlíků a taška plná nanuků nesměla chybět. Ani nevím, jestli ještě jezdí, protože jsem ho už několik let neviděla. Já jsem si po několika letech na tyto bramborové knedlíky s uzeným vzpomněla a dostala jsem na ně neuvěřitelnou chuť. Použila jsem těsto na bramborový knedlík a jako náplň karamelizovanou cibulku smíchanou s nakrájeným uzeným masem. Jsou tak dobré, že je můžu jíst tak jak jsou, ale pokud si je chcete ještě vylepšit posypte je karamelizovanou cibulkou a dušeným zelím.

 Tyto knedlíky jsou ale stejně jako ty od Family Frostu mražené.  Podle toho, kolik jich chcete udělat znásobíte recept a dávku náplně i těsta znásobte. V mrazáku vydrží bez problému několik měsíců. Mražené knedlíky stačí nechat krátce rozmrazit a vhodit do vroucí vody. Bez práce tak máte vynikající večeři hotovou za pár minut a ještě nemusíte mít horu nádobí 😊

SurovinY

25-35 knedlíků:

 

  • 800g brambory (ideálně typu C)
  • 200-320g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli

 

Náplň:

  • 350g uzeného masa
  • 200g cibule =1 velká nebo 2 menší
  • 175ml vody
  • 60g cukru
  • 1/4 lžičky soli

 

Příprava

Náplň:

 

  1. Cibuli nakrájejte na měsíčky
  2. Cukr nasypte na rozpálenou pánev a nechte zezlátnout
  3. Přidejte vodu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí
  4. Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte na střední teplotu 10-15 minut. Cibule změkne a zesklovatí. V případě vyvaření vody pár lžic přidejte.
  5. Sundejte ze sporáku a vmíchejte uzené maso nakrájené na malé kostičky.Tím je náplň hotová. Můžete jí ještě trochu přisolit, počítejte ale ještě se solí v knedlíkách a zelí.

 

Knedlíky:

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka. Po vychladnutí oloupejte a nastrouhejte na struhadle nebo jako já jen rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
  2. Do mísy k bramborám dejte vajíčko, sůl a 200 gramů hrubé mouky. Každé brambory jsou jiné a tak se může množství mouky dost lišit. Těsto nemá být lepivé, tedy trochu lepit může (bude se podsypávat), ale jen trochu. Většinou používám 300-320g mouky, pak je těsto ideální. Těsto dobře propracujte a můžete začít plnit.
  3. Z těsta odeberte kousek a na hrubou moukou posypaném vále vyválejte z těsta čtverec. Vyválejte ho dostatečně velké, aby se vám do něj vešla náplň a šel dobře zabalit. Těsto si dělím na 35 kousků, protože mám raději menší knedlíky. Všechny si na najednou vyválím na moukou posypané kuchyňské desce (aby se nepřilepily) a pak je naplním. Když vidím kolik jich je můžu náplň rovnoměrně rozdělit. Pokud děláte knedlíky po jednom dejte tolik náplně, kolik se do knedlíku vejde, aby šel zabalit no a pokud zbyde nechte jí na ozdobu.
  4. Naplněné knedlíky dejte s rozestupem vedle sebe na rovnou podložku pokrytou pečícím papírem (tác, plech…) a dejte do mrazáku. Stačí hodina, jen aby se knedlíky neslepily. Když jsou knedlíky na povrchu zmrzlé přendejte je do sáčku nebo dózy. Obal musí být dobře uzavřený.

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: min. 3 měsíce

 

 

Použití:

  1. Vyndejte kolik knedlíků budete potřebovat a nechte je na talíři rozmrazit, alespoň 30 minut. Když jsem je rozmrazit nenechala byly uvnitř mražené nebo syrové a na povrch rozvařené. Rozmražený knedlík poznáte tak, že jde celý zmáčknou, pokud uvnitř stále tvrdý ještě počkejte.
  2. Knedlíky vařte v osolené vroucí vodě doměkka 10-15 minut. Na začátku se možná přilepí ke dnu tak je vařečkou odlepte.

Podávejte samotné, ozdobené smaženou nebo karamelizovanou cibulkou anebo se zelím. Většinou to kombinuju a udělám k nim dušené kysané zelí a ještě karamelizovanou cibulku.