V dětství jsem pravidelně chodila s rodiči k autu Family Frost pro nanuky a pro mražené knedlíky s uzeným masem. Občas jsme koupili i něco jiného, ale sáček mražených knedlíků nikdy nesměl chybět. Ani nevím, jestli ještě jezdí, protože jsem ho už několik let neviděla. Já jsem si po několika letech na tyto bramborové knedlíky s uzeným vzpomněla a dostala jsem na ně neuvěřitelnou chuť. Použila jsem těsto na bramborový knedlík a jako náplň karamelizovanou cibulku smíchanou s nakrájeným uzeným masem. Jsou tak dobré, že se dají jíst i samotné, ale pokud si je chcete ještě vylepšit, posypte je karamelizovanou cibulkou a podávejte s dušeným zelím.

Stejně jako ty od Family Frostu jsou i moje knedlíky mražené. Vždycky objednám pár kilo brambor, udělám z toho knedlíky a zamrazím do sáčků. Tahle zásoba nám vydrží několik měsíců. Mražené knedlíky stačí nechat rozmrazit a uvařit ve vroucí vodě. Prakticky bez práce tak máte vynikající večeři hotovou za pár minut a ještě nemusíte mít horu nádobí 😊.

 

SUROVINY

25-35 knedlíků:

 

  • 800g brambory (ideálně typu C)
  • 300g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli

 

Náplň:

  • 350g uzeného masa
  • 200g žluté cibule =1 velká nebo 2 menší
  • 175ml vody
  • 60g krupicového cukru
  • 1/4 lžičky soli

 

PŘÍPRAVA

NÁPLŇ:

 

  1. Cibuli nakrájejte na měsíčky
  2. Cukr nasypte na rozpálenou pánev a nechte zezlátnout
  3. Přidejte vodu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí
  4. Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte na střední teplotu 10-15 minut. Cibule změkne a zesklovatí. V případě vyvaření vody pár lžic přidejte. Takhle by měla cibulka vypadat, případně o něco světlejší:
  5. Sundejte ze sporáku a vmíchejte uzené maso nakrájené na malé kostičky. Tím je náplň hotová. Můžete jí ještě trochu přisolit, počítejte ale ještě se solí v knedlíkách a zelí.

 

KNEDLÍKY:

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka. Po vychladnutí oloupejte a nastrouhejte na struhadle nebo jako já jen rozmačkejte šťouchadlem na brambory.
  2. Do mísy k bramborám dejte vajíčko, sůl a 300 gramů hrubé mouky. Každé brambory jsou jiné a tak se může množství mouky dost lišit. Těsto nemá být lepivé, tedy trochu lepit může (bude se podsypávat), ale jen trochu.  Těsto dobře propracujte a můžete začít plnit.
  3. Z těsta odeberte kousek a na hrubou moukou posypaném vále vyválejte z těsta čtverec. Vyválejte ho dostatečně velké, aby se vám do něj vešla náplň a šel dobře zabalit. Těsto si dělím na 35 kousků, protože mám raději menší knedlíky. Všechny si na najednou vyválím na moukou posypané kuchyňské desce (aby se nepřilepily) a pak je naplním. Když vidím kolik jich je můžu náplň rovnoměrně rozdělit. Pokud děláte knedlíky po jednom dejte tolik náplně, kolik se do knedlíku vejde, aby šel zabalit no a pokud zbyde nechte jí na ozdobu.
  4. Naplněné knedlíky dejte s rozestupem vedle sebe na rovnou podložku pokrytou pečícím papírem (tác, plech…) a dejte do mrazáku. Stačí hodina, jen aby se knedlíky neslepily. Když jsou knedlíky na povrchu zmrzlé přendejte je do sáčku nebo dózy. Obal musí být dobře uzavřený.

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: min. 3 měsíce

 

 

Příprava knedlíků:

Vyndejte kolik knedlíků budete potřebovat a nechte je na talíři rozmrazit, alespoň 30 minut. Když jsem je rozmrazit nenechala, byly po uvaření uvnitř mražené nebo syrové a na povrch rozvařené. Rozmražený knedlík poznáte tak, že ho můžete zmáčknou rukou a on nedrží tvar, pokud uvnitř stále tvrdý ještě počkejte.

Knedlíky vařte v osolené vroucí vodě doměkka 10-15 minut. Na začátku se možná přilepí ke dnu tak je vařečkou odlepte. Záleží na velikosti knedlíků, ale většinou je vařím 10 minut a je to akorát.

Podávejte samotné, ozdobené smaženou nebo karamelizovanou cibulkou anebo se zelím. Většinou to kombinuju a udělám k nim dušené kysané zelí a ještě karamelizovanou cibulku.