Vývar je základ většiny receptů, takže je dobré znát recept a moci si uvařit vlastní. Lidé často dávají přednost bujónům v kostce, protože nechtějí trávit čas vařením vývaru. Příprava vývaru ale trvá jen pár minut a pak už se vaří sám. Není tedy problém dát ho vařit večer během sledování televize nebo o něco dříve, než se začne vařit oběd/večeři. Rozdíl je nepopsatelný a hlavně je to mnohem zdravější.

Suroviny

  • 2 velké mrkve
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • 1 větvička zelené petrželky

Příprava

Mrkev, celer a petržel oloupejte a nakrájejte na menší kusy. Není třeba dělat malé kostičky.

Pokrájenou zeleninu dejte do velké mísy. Přidejte i koření, oloupané stroužky česneku a neoloupanou ale rozpůlenou cibuli. Také přidejte větvičku zelené petrželky.

Vše promíchejte a přendejte do velkého sáčku. Používám velké zip sáčky, které jsou pevnější než běžné igelitové sáčky a také se snadněji otevírají.

Sáček nebo více sáčku, pokud se to do jednoho nevešlo popište a označte datem.

Takto připravený základ na vývar uložte do mrazáku, kde bude připravený k použitý.

 

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: několik měsíců

 

Použití:

  • 2,5 litru vody
  • Lžíce oleje nebo sádla

 

  1. V hrnci zahřejte olej nebo sádlo a zeleninu na něm osmahněte dohněda. Díky opečené zelenině bude mít vývar výraznější chuť. Občas promíchejte.
  2. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Hrnec přiklopte pokličkou, aby se voda začala vařit rychleji.
  3. Teplotu nastavte tak aby vývar jen probublával a takto vařte 2 hodiny.
  4. Posledním krokem je vývar přecedit přes cedník. Odstraňte tak všechnu zeleninu i koření.

 

Skladování: v lednici

Tranlivost: 3 dny

 

 

Mrkev, celer a petržel oloupejte a nakrájejte na menší kusy. Není třeba dělat malé kostičky.

Pokrájenou zeleninu dejte do velké mísy. Přidejte i koření, oloupané stroužky česneku a neoloupanou ale rozpůlenou cibuli. Také přidejte větvičku zelené petrželky.

Vše promíchejte a přendejte do velkého sáčku. Používám velké zip sáčky, které jsou pevnější než běžné igelitové sáčky a také se snadněji otevírají.

Sáček nebo více sáčku, pokud se to do jednoho nevešlo popište a označte datumem.

Takto připravený základ na vývar uložte do mrazáku, kde bude připravený k použitý.

 

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: několik měsíců

 

Použití:

  • 2,5 litru vody
  • Lžíce oleje nebo sádla

 

  1. V hrnci zahřejte olej nebo sádlo a zeleninu na něm osmahněte dohněda. Díky opečené zelenině bude mít vývar výraznější chuť. Občas promíchejte.
  2. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Hrnec přiklopte pokličkou, aby se voda začala vařit rychleji.
  3. Teplotu nastavte tak aby vývar jen probublával a takto vařte 2 hodiny.
  4. Posledním krokem je vývar přecedit přes cedník. Odstraňte tak všechnu zeleninu i koření.

 

Skladování: v lednici

Tranlivost: 3 dny