Toto rostlinné mléko není zrovna moc zdravé, ale přitom v sobě skrývá mnoho zdravý prospěšných látek a proto stojí za zařazení do jídelníčku. Amarantové mléko je bohaté na bílkoviny, vápník a hořčík. Na jeho výrobu budete potřebovat jen vodu a zrnka amarantu. Na litr mléka vám bude stačit pouhých 50 gramů amarantu což toto mléko řadí mezi levnější rostlinná mléka. Hodí se do teplé i studené kuchyně, smoothie, kaší nebo do různých koláčů jako náhrada za mléko kravské. Chutná zase úplně jinak. Chuťově je podobné mléko ovesnému nebo špaldovému. Mléko je bez lepku, protože amarant žádný lepek neobsahuje. Nejraději ho sladím medem, které zakryje lehce hořkou chuť amarantu, ale vegani mohou sáhnou po agávovém sirupu, datlích nebo třtinovém cukru.

Suroviny

  • 1 litr vody
  • 50g amarantu
  • Voda na namočení amarantu

Volitelné: cukr, med, datlový sirup, třtinový cukr nebo jiné sladidlo

Příprava

  1. Amarant namočte do studené vody (stačí 500ml) na 6-8 hodin (nebo přes noc)
  2. Druhý den amarant propláchněte a spolu s litrem nové vody dejte do mixéru. Mixujte, dokud neuvidíte, že je amarant rozmixovaný. Trvá to okolo 2 minut, ale záleží na typu mixéru.
  3. Mléko přeceďte přes cedník nebo látkový sáček. Z mléka vymačkejte co nejvíce tekutiny.
  4. Podle chuti mléko oslaďte (agávový sirup, kokosový cukr…) nebo pro vanilkovější chuť přidejte pár kapek vanilkového extraktu.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3-4 dny