Dýně k Halloweenu patří a proto je každý rok používám i na přípravu halloweenského občerstvení. Tento rok jsem udělala svoji milovanou dýňovou polévku a ozdobila jí pavučinou ze zakysané smetany. Hokaidó dýně se do polévky používá celá, takže vám bohužel na vyřezávání nezbyde. O to ale bude polévka chutnější a výživnější. V chladných dnech, které teď nastaly jsou zeleninové polévky ideální, když se chcete zahřát. Vždycky když uvařím dýňovou polévku nemáme jí jen k večeři, ohřejeme si jí i několikrát za den. Z jedné dýně je toho docela dost, takže mám co ujídat 😊.

Suroviny

  • 2 střední brambory
  • 1 cibule
  • 1 hokaidó dýně
  • 1 litr zeleninového vývaru (pokud nemáte tak použijte jen vodu)
  • 1 velká mrkev nebo 2 menší
  • 120ml smetany (ideálně kolem 10%)
  • 1-2 lžíce cukru (podle chuti)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička másla
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • Špetka muškátového oříšku

 

Na ozdobu:

  • 50g zakysané smetany

Příprava

Slupku dýně důkladně omyjte, ale neloupejte. Slupka hokaidó dýně obsahuje plno vitaminů a byla by tak škoda ji vyhodit. Dýni rozpulte a zbavte semínek a také odřízněte stopku. Pak ji nakrájejte na menší kostky.

V hrnci rozehřejte máslo a přidejte dýňi, mrkev na kostky, brambory nakrájené nadrobno a cibuli. Restujte asi 5 minut a poté zalijte vývarem (nebo vodou). Také přidejte sůl a pepř. Vařte 25-30 minut doměkka. Rozmixujte ponorným mixérem nebo nechte trochu zchladnout a dejte do klasického mixéru. Když je polévka rozmixovaná dohladka přelijte ji zpátky do hrnce a přidejte i smetanu a cukr. Promíchejte a pokud už polévka vychladla znovu dohřejte.

Na ozdobu přendejte zakysanou smetanu do zdobícího sáčku nebo igelitového sáčku s ustřiženým rohem. Polévku dejte do talíře a sáčkem se smetanou nakreslete pavučinu nebo jiné halloweenské motivy. Lepší je dát polévku na stůl, kde budete jíst a pak pavučinu nakreslit. Při přenášení by se obrázek mohl roztéct a to by byla škoda. 

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3-4 dny