Recept na sušenky které si nejde nezamilovat. Jsou nadýchané, lehce kořeněné a úplně se rozplývají na jazyku. Za svou nádhernou barvu vděčí dýni. Základem je dýňové pyré, které si doma připravíte během chvilky. Je to vlastně jen rozmixovaná upečená dýně.

Poprvé v životě jsem použila ječnou mouku a sama jsem se divila jaký je to rozdíl. Sušenky jsou s ní tak jemné a rozhodně nadýchanější než s použitím mouky pšeničné. Seženete ji ve zdravé výživě. Nahradit ji můžete hladkou pšeničnou moukou, ale pro ten nejlepší výsledek doporučuji použít ječnou. Uvidíte, že to bude stát za to.

V sušenkách také najdete kousky hořké čokolády a domácí dýňové koření. Hned po prvním kousnutí jsem věděla, že jsou to ty nejlepší sušenky které jsem kdy ochutnala (a že jich bylo). Někdy se hold povede úplnou náhodou udělat něco úžasného. Už se těším až si je udělám znovu, první várka zmizela rychleji než vůbec stihla vychladnout😊

Budu moc ráda když mi napíšete jak vám sušenky chutnaly. Těším se na zprávy a teď se jdeme podívat na recept:

 

Budete potřebovat:

  • 240g dýňového pyré z hokaido dýně= 1 hokaido dýně (recept je dole)
  • 200g třtinového cukru
  • 132g hladké mouky
  • 132g ječné celozrnné mouky (lze použít i hladká, použila jsem ječnou protože jsou po ní sušenky nadýchanější)
  • 100g slunečnicového oleje
  • 100g hořké čokolády
  • 2 vejce vel. S
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička dýňového koření (recept je dole)
  • 1 lžička jedlé sody
  • Špetka soli

Množství: 2 plechy

Dýňové pyré

Dýni umyjte a rozpulte. Lžící vydlabejte semínka. Takto připravenou dýni položte na pečící papír slupkou směrem nahoru.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů dokud nezměkne. Mě to trvalo 50 minut, záleží na velikosti. Zkuste dýni otočit a propíchnout jí špejlí, musí to jít hladce až ke slupce.

Poté plech s dýní vytáhněte a nechte vychladnout. Lžící vydlabejte všechnu dýni a rozmixujte. Nyní máte dýňové pyré. Jde použít do mnoha sladkých i slaných receptů anebo použít namísto bramborové kaše. Odeberte potřebné množství. Zbytek lze po vychladnutí zamrazit.

Takto bude pyré vypadat:

 

Dýňové koření:

  • 20g mleté skořice
  • 1/2 lžíce muškátového oříšku – -použila jsem čerstvě nastrouhaný, mletého použijte méně
  • 1/2 lžíce+1/2 lžičky mletého zázvoru 
  • 1/2 lžičky celého hřebíčku = 12ks
  • 1/2 lžičky nového koření  7ks

-vše dejte do mixéru nebo mlýnku na kávu a rozmixujte na prášek. Koření jsem odměřovala pomocí odměrek z Tesca. Bohužel momentálně nemám mikro váhu, která by zvážila i takto malé množství. Hned jak si ji pořídím napíšu tu přesné množství. Doporučuji koupit odměrky které mají 1 lžičku, 1/2 lžičku, 1PL, 1/2 Pl a pak také čtvrtku hrnku apod. je to skvělý pomocník na vaření i pečení. Kdyby vám koření přišlo silné přidejte skořici, tím chuť zbylého koření zjemníte. Všechny odměrky naplnila do roviny. Snad to pomůže:-)

 

Sušenky:

Vše kromě čokolády dejte do mísy a vypracujte těsto.

Nakonec přidejte na kousky nakrájenou hořkou čokoládu. Pár kousků si schovejte na ozdobu sušenek. Vypadají lépe když je na nich čokoláda vidět.

Těsto uložte na hodinu do lednice. Studené těsto tolik nespadne, sušenky tak budou vyšší než kdyby se pekly rovnou.

Vezměte si 2 polévkové lžíce. Naberte si 2 lžíce těsta a pomocí lžic vytvořte hromádku na plechu (jednou naberte druhou seškrábněte na plech. Sušenky se zvětší, je nutné mezi nimi nechat mezeru. Hromádky nechte tak jak jsou – nemačkejte je ani neuhlazujte.

Připravte si dva plechy vyložené pečícím papírem a těsto mezi ně rozdělte. Nakonec každou hromádku posypte kousky hořké čokolády.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 12-15 minut, střední rošt. Až bude špejle měkká sušenky vytáhněte a dejte péct další plech.

Po vychladnutí sundejte z plechu a uložte do uzavřeného obalu (anebo je rovnou snězte, dávám přednost této možnosti) 🙂

 

 

Dobrou chuť😊

 

 

Halloweenská dýňová polévka

Košťata pro čarodějnice

Guláš podávaný v pavoučím chlebu

Haloweenské myšky z kynutého těsta

Hadi ( na Haloweenské občerstvení)

Laté s dýňovým kořením

Sýrový duchové

Obří hadí sendvič (vážící přes 1,5 kila)!

Dýňové laté

Duchové z bramborového těsta

Pizza ve tvaru dýně

Svítící vyřezávané jablko

Mrkvové dýně

Pavoučí chléb

Haloweenský mrkvový dort

Pizza ve tvaru netopýra

Pavoučí chléb