Recept na sušenky které si nejde nezamilovat. Jsou nadýchané, lehce kořeněné a úplně se rozplývají na jazyku. Za svou nádhernou barvu vděčí dýni. Základem těchto sušenek je dýňové pyré, které si doma připravíte během chvilky. Je to vlastně jen rozmixovaná upečená dýně.

Poprvé v životě jsem použila ječnou mouku (v receptu jsem použila půl na půl pšeničnou a ječnou mouku) a sama jsem se divila jaký je to rozdíl. Sušenky jsou s ní tak jemné a rozhodně nadýchanější než s použitím mouky pšeničné.  Případně ji můžete nahradit hladkou pšeničnou moukou, ale pro ten nejlepší výsledek doporučuji zůstat u ječné. Uvidíte, že to bude stát za to.

V sušenkách také najdete kousky hořké čokolády a domácí dýňové koření. Hned po prvním kousnutí jsem věděla, že jsou to jedny z nejlepších sušenky, které jsem kdy ochutnala (a že jich bylo). Někdy se hold povede úplnou náhodou udělat něco úžasného. Už se těším až si je udělám znovu, první várka totiž zmizela rychleji, než vůbec stihla vychladnout😊

 

Sušenky neobsahují mléko ani jiné produkty z něj

 

Budete potřebovat:

  • 240g dýňového pyré z hokaido dýně (recept na výrobu pyré najdete v postupu)
  • 200g třtinového cukru
  • 132g hladké mouky
  • 132g ječné celozrnné mouky (jestli neseženete, použijte o to více hladké mouky)
  • 100g slunečnicového oleje
  • 100g hořké čokolády nebo čokoládových peciček
  • 2 vejce vel. S
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička dýňového koření (recept je v postupu)
  • 1 lžička jedlé sody (používám lžičkové odměrky, aby to bylo přesné)
  • Špetka soli

Množství: 2 plechy

Dýňové pyré

Dýni umyjte a rozpulte. Lžící vydlabejte semínka. Takto připravenou dýni položte na pečící papír slupkou směrem nahoru.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů, dokud nezměkne. Mě to trvalo 50 minut, záleží na velikosti. Zkuste dýni otočit a propíchnout jí špejlí, musí to jít hladce.

Poté plech s dýní vytáhněte a nechte vychladnout. Dejte ji do misky a rozmixujte (i se slupkou). Nyní máte dýňové pyré. Jde použít do mnoha sladkých i slaných receptů anebo použít namísto bramborové kaše. Odeberte potřebné množství. Zbytek lze po vychladnutí zamrazit.

Takto bude pyré vypadat:

 

Dýňové koření:

  • 20g mleté skořice
  • 1/2 lžíce muškátového oříšku – -použila jsem čerstvě nastrouhaný, mletého použijte méně
  • 1/2 lžíce+1/2 lžičky mletého zázvoru 
  • 1/2 lžičky celého hřebíčku = 12ks
  • 1/2 lžičky nového koření  7ks

-vše dejte do mixéru nebo mlýnku na kávu a rozmixujte na prášek. Koření jsem odměřovala pomocí odměrek z Tesca. Bohužel momentálně nemám mikro váhu, která by zvážila i takto malé množství. Hned jak si ji pořídím napíšu tu přesné množství. Doporučuji koupit odměrky které mají 1 lžičku, 1/2 lžičku, 1 polévkové lžíce, 1/2 polévkové lžíce a pak také čtvrtku hrnku apod. je to skvělý pomocník na vaření i pečení. Kdyby vám koření přišlo silné přidejte skořici, tím chuť zbylého koření zjemníte. Všechny odměrky naplnila do roviny. Snad to pomůže:-)

 

Sušenky:

Vše kromě čokolády dejte do mísy a vypracujte těsto.

Nakrájenou čokoládu přidejte až jako poslední. Pár kousků si schovejte na ozdobu sušenek. Vypadají lépe, když je na nich čokoláda vidět.

Těsto uložte na hodinu do lednice. Studené těsto tolik nespadne, sušenky tak budou vyšší než kdyby se pekly rovnou.

Naberte si 2 polévkové lžíce těsta a pomocí těchto lžic vytvořte hromádku na plechu (jednou naberte a druhou seškrábněte na plech. Sušenky se zvětší, je nutné mezi nimi nechat mezeru. Hromádky nechte tak jak jsou – nemačkejte je ani neuhlazujte.

Připravte si dva plechy vyložené pečícím papírem a těsto mezi ně rozdělte. Nakonec každou hromádku posypte kousky hořké čokolády.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 12-15 minut, střední rošt. Až bude špejle čistá, sušenky vytáhněte a dejte péct druhý plech.

Po vychladnutí sundejte z plechu a uložte do uzavřeného obalu (anebo je rovnou snězte, dávám přednost této možnosti) 🙂

 

 

TIP:

V sušenkách krásně vypadají čokoládové pecičky. Stačí rozpustit čokoládu, dát ji do cukrářského sáčku s ustřihnutým rohem a udělat na plechu vyloženém pečícím papírem malé hromádky. Dejte do mrazáku nebo a po zmrznutí sesypte do krabičky. Nechte je v mrazáku, kde budou připravené k použití.

 

Dobrou chuť😊

 

 

Další recepty:

 

Hadi ( na Haloweenské občerstvení)

Duchové z bramborového těsta

Mrkvové dýně

Pavoučí chléb

Haloweenský mrkvový dort