Haloween se poslední dobou těší velké oblibě i v České republice. Já jsem ho začala slavit okolo 18. narozenin. Akorát jsem se odstěhovala od rodičů a protože jsem měla poprvé v životě moji vlastní kuchyni brala jsem každý svátek nebo oslavu jako možnost pořádně se v kuchyni i na bytě vyřádit. Pokud i vy patříte k Haloweenským nadšencům inspirujte se strašidelnými recepty a ozdobte svůj stůj originálním jídlem. Jedním z nich je recept na mrkvový dort ve tvaru dýně. Mám doma formu ve tvaru dýně. Protože co patří k Haloweenu více než dýně? Dort je politý oranžovou polevou a pomocí čokolády jsem nakreslila děsivý obličej který dýni dodá ten pravý Haloweenský vzhled. Je jen na vás jak strašidelný obličej dýni uděláte nebo jestli dáte pytlík s čokoládou dětem a necháte je udělat dýni originální ksichtík 🙂

Suroviny

    • 230g mrkve (4ks)
    • 180g hladké špaldové mouky*
    • 220g třtinového cukru
    • 125ml slunečnicového oleje (100g)
    • 100g banánu
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • 1/4 lžičky jedlé sody
    • 1 lžička mleté skořice nebo perníkového koření
    • Špetka muškátového oříšku
    • Olej a polohrubá nebo hrubá mouka na vysypání formy

    *lze nahradit normální hladkou pšeničnou moukou

    Poleva:

    • 50g moučkového cukru (můžete třtinový)
    • 2-3 lžičky citronové šťávy
    • 1/8-1/4 lžičky mleté kurkumy

    Na obličej:

    • 15g hořké nebo mléčné čokolády

Příprava

Co budete potřebovat:

Silikonová forma ve tvaru dýně nebo obyčejná kulatá dortová forma (kov/silikon…co máte doma), 2 mísy, struhadlo, škrabka, vidlička, metlička, sáček na zdobení nebo igelitový pytlík

Dort:

  1. V první misce smíchejte a promíchejte metličkou všechny suché suroviny, tedy: mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a muškátový oříšek.
  2. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na struhadle na jemno.
  3. Do druhé misky patří banán, mrkev a olej. Vidličkou rozmačkejte banán na kaši a smíchejte s olejem a mrkví.
  4. Banánovo-mrkvovou směs nalijte do misky se suchými surovinami a dobře promíchejte. Ve směsi nemají být hrudky.
  5. Formu vymažte troškou oleje a vysypte polohrubou moukou. Přebytečnou mouku vysypte. Těsto nalijte do vymazané formy dýně nebo kulaté dortové a dejte do trouby.
  6. Pečte na středním roštu na 180 stupňů 35-40 minut. Špejle musí být suchá.
  7. Po vytáhnutí z trouby nechte 10 minut chladnout a pak teprve vyklopte dort z formy. Předčasně vyklopený dort by se mohl drolit.
  8. Před zdobením nechte dort zcela vychladnout.

 

Poleva:

  1. Cukr moučku prosijte a smíchejte s čerstvě vymačkanou šťávou a utřete do hladké hmoty. Pokud na dortu zbyla mouka zfoukněte jí nebo odstraňte třeba mašlovačkou. Zkuste si malé části dort jestli poleva dobře drží a hlavně jestli je dostatečně tekutá aby šla roztírat. Pokud se odlepujte přidejte další citrónovou šťávu nebo vodu. Když jde poleva dobře roztírat potřete celý dort. Na nanášení polevy použijte cokoliv vám vyhovujte. Já například používám silikonovou stěrku nebo silikonovou mašlovačku. Pokud je polevy málo můžete si přidělat další.
  2. Dort s polevou dejte ztuhnout do lednice. Před zdobením čokoládou musí poleva úplně ztuhnout.

 

Kreslení obličeje:

  1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce (2 krát 15 sekund za občasného míchání). Rozpuštěnou čokoládu si přelijte do zdobícího sáčku. Pokud nemáte stačí i igelitový pytlík nebo jen lžička kterou budete obličej kreslit.
  2. Sáčku ustřihněte roh asi tak na čtvrt centimetru (když si ho upravte podle potřeby) a pusťte se do kreslení obličeje. Kreslete podle fantazie nebo se inspirujte na internetu u Haloweenských dýní.
  3. Když je obličej hotový stačí už jen dát dort naposledy ztuhnout do lednice.
  4. Po ztuhnutí čokolády můžete dort podávat.

 

Poznámka: Upečený dort je dost vláčný, neznamená to ale, že je nepečený (stejně jako u brownies). Pokud chcete spíš mrkvový perník bude doba pečení okolo 50-60 minut.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1 týden