Recept na smažené duchy z bramborového těsta. Chutnají jako bramborové krokety, můžete je tedy použít jako přílohu k pečenému masu, zelenině nebo je podávat jen tak s kečupem nebo hořčicí.

Suroviny

  • 400g uvařených studených brambor
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce strouhanky
  • ½ lžičky soli
  • Hladká mouka nebo strouhanka na podsypání
  • Olej na smažení

Příprava

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka.
  2. Po vychladnutí brambory rozmačkejte šťouchadlem.
  3. Přidejte strouhanku, škrob i sůl a dobře promíchejte.
  4. Na pomoučněném vále vyválejte 0,5 centimetru vysoký plát. Nesmí být moc nízký jinak by se těsto moc rychle připalovalo. Podsypávat můžete hladkou moukou nebo strouhankou.
  5. Na vykrojení použijte Halloweenské vykrajovátko nebo jako já domácí vykrajovátko z alobalu. Stačí alobal složit do centimetr vysokého proužku, aby byl opravdu pevný a pak z něj vytvarovat ducha. Okraje zkuste zahnout, ale nutné to není, protože formičku budete držet. Jen na ní moc netlačte ať jí nezmáčknete.
  6. Brčkem vykrojte oči a pusu. Pusu brčkem trochu roztáhněte aby byla pořádně vyděšená
  7. Halloweenské tvary smažte v dostatečně vysoké vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Nemají být ale úplně hnědé.
  8. Upečené tvary rozložte na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný olej.
  9. Podle chuti posypte solí a podávejte s ještě horké s kečupem, hořčicí nebo jako přílohu.