Léto je tady! Určitě už se taky těšíte na koupání, ledové nápoje a vše, co k létu patří. Já se těším na to, až zase v mrazáku budu mít plno nanuků a zmrzlin. Dělám i zmrzlinové zákusky, dorty a pralinky. Prostě samé mražené dobroty😊.

Minulý týden jsme byli na samosběru jahod v Břežanech:

více o tomto samosběru najdete v tomto článku: Návštěva samosběru v Břežanech

Rovnou jsem vyrobila první várku jahodových nanuků. Sice jsem měla s jahodami práce až nad hlavu, ale na nanuky jsem si čas našla. Výrobou strávíte maximálně 5 minut a pak už jen stačí dát nanuky do mrazáku a počkat, až zmrznou.

Nanuky neobsahují lepek, mléčné výrobky, barviva, aromata, konzervanty a taky jsou veganské. Zkrátka poctivé domácí nanuky, které v obchodě nekoupíte. Tyhle nanuky můžete mlsat, jak je libo a nemít z toho výčitky. Pojďme se tedy mrknout na recept.

 

Suroviny:

  • 400g jahod*
  • 40g třtinového cukru
  • 30g vody
  • Volitelně: trošku citrónové šťávy
  • Formy na nanuky

*Jahody musí být čerstvé. Chuť jahod ovlivní chuť nanuků, proto použijte jen pěkně, chutné jahody.

 

Čím nanuky osladit?

K oslazení můžete použít i čekankový sirup, xylitol, erythritol, med…anebo nesladit vůbec.

 

Postup:

  1. Jahody očistěte, zbavte stopky a dejte do mixéru. Přidejte vodu, ať to jde lépe a třtinový cukr. Pokud nemají jahody moc výraznou chuť, přidejte trochu citrónové šťávy. Citrónová šťáva chuť jahod vytáhne, bude výraznější.
  2. Rozmixujte, propasírujte, ať tam nemáte semínka (nebo je tam nechte, jak chcete😊).
  3. Jahodové pyré rozlijte do forem na nanuky a dejte zmrznout. Za 4-6 hodin budou nanuky připravené k jídlu.
  4. Pro vytáhnutí nanuku dejte formu pod horkou vodu na 15-20 sekund. Nanuky pak půjdou vytáhnout.

Formy na nanuky: Jak jste si jistě všimli na fotce, použila jsem tentokrát trochu jinou formu na nanuky. Sehnala jsem ji v Bille za 79Kč. Je jen na 3 nanuky, ale je krásná. Nanuky z ní jdou snadno vyklopit. Jen škoda, že nejde použít i z jinými dřívky nebo jako forma na pečení.

Chcete mít volnou formu na další nanuky? Použijte dřívka na nanuky. Formu zakryjte alobalem, prořízněte uprostřed nanuku a vložte dřívko. Po zmrznutí vytáhněte a dejte do sáčku nebo jiného obalu. Forma bude volná pro další nanuky. Kromě alobalu lze použít i kolíčky na prádlo a dřívko s nimi scvaknout. Udrží ho to pěkně na místě.