Léto je tady! Určitě už se taky těšíte na koupání, ledové nápoje a vše, co k létu patří. Já se těším na to, až zase v mrazáku budu mít plno nanuků a zmrzlin. Dělám i zmrzlinové zákusky, dorty a pralinky. Prostě samé mražené dobroty😊.
Minulý týden jsme byli na samosběru jahod v Břežanech:
více o tomto samosběru najdete v tomto článku: Návštěva samosběru v Břežanech
Rovnou jsem vyrobila první várku jahodových nanuků. Sice jsem měla s jahodami práce až nad hlavu, ale na nanuky jsem si čas našla. Výrobou strávíte maximálně 5 minut a pak už jen stačí dát nanuky do mrazáku a počkat, až zmrznou.
Nanuky neobsahují lepek, mléčné výrobky, barviva, aromata, konzervanty a taky jsou veganské. Zkrátka poctivé domácí nanuky, které v obchodě nekoupíte. Tyhle nanuky můžete mlsat, jak je libo a nemít z toho výčitky. Pojďme se tedy mrknout na recept.
Suroviny:
- 400g jahod*
- 40g třtinového cukru
- 30g vody
- Volitelně: trošku citrónové šťávy
- Formy na nanuky
*Jahody musí být čerstvé. Chuť jahod ovlivní chuť nanuků, proto použijte jen pěkně, chutné jahody.
Čím nanuky osladit?
K oslazení můžete použít i čekankový sirup, xylitol, erythritol, med…anebo nesladit vůbec.
Postup:
- Jahody očistěte, zbavte stopky a dejte do mixéru. Přidejte vodu, ať to jde lépe a třtinový cukr. Pokud nemají jahody moc výraznou chuť, přidejte trochu citrónové šťávy. Citrónová šťáva chuť jahod vytáhne, bude výraznější.
- Rozmixujte, propasírujte, ať tam nemáte semínka (nebo je tam nechte, jak chcete😊).
- Jahodové pyré rozlijte do forem na nanuky a dejte zmrznout. Za 4-6 hodin budou nanuky připravené k jídlu.
- Pro vytáhnutí nanuku dejte formu pod horkou vodu na 15-20 sekund. Nanuky pak půjdou vytáhnout.
Formy na nanuky: Jak jste si jistě všimli na fotce, použila jsem tentokrát trochu jinou formu na nanuky. Sehnala jsem ji v Bille za 79Kč. Je jen na 3 nanuky, ale je krásná. Nanuky z ní jdou snadno vyklopit. Jen škoda, že nejde použít i z jinými dřívky nebo jako forma na pečení.
Chcete mít volnou formu na další nanuky? Použijte dřívka na nanuky. Formu zakryjte alobalem, prořízněte uprostřed nanuku a vložte dřívko. Po zmrznutí vytáhněte a dejte do sáčku nebo jiného obalu. Forma bude volná pro další nanuky. Kromě alobalu lze použít i kolíčky na prádlo a dřívko s nimi scvaknout. Udrží ho to pěkně na místě.