Pečené kaštany patří k vánočním trhům stejně jako svařák nebo horká čokoláda. Nádherná vůně kaštanů teď nemusí patřit jen na trhy, ale můžete si ji přinést s sebou domů a pečené kaštany si udělat sami. Chutnají skvěle, dají se upravit na spousty způsobů a navíc jsou i zdravé. Konzumace kaštanů prý dokonce zlepšuje i náladu. Díky nízkému obsahu cukru jsou vhodné i pro diabetiky. Dneska se podíváme na to jak si upéct kaštany v pánvi

Suroviny

  • 100g jedlých kaštanů*
  • Sůl

*nebo jakékoliv jiné množství

Příprava

  1. Kaštany omyjte a nechte oschnout.
  2. Připravte si ostrý a kaštany na vypouklé straně nařízněte do písmene X. Čáru proveďte přes skoro celou vypoklou stranu, pomůže vám to kaštan snadno oloupat. Výborně se k tomu hodí nože se zoubky, nekloužou tolik takže se hned tak neříznete. U klasického je lepší zapíchnout nůž doprostřed, nůže necháte kolmo ke kaštanu a pohybem nahoru a dolů uděláte první čárku. Takto postupujete na všechny 4 strany až X-ko vznikne. Některé kaštany nejsou vůbec vypouklé, nařízněte je tam kde to pro vás bude nejjednodušší (nebo nejměkčí)
  3. Naříznuté kaštany nasypte do pánve rozpálené na střední teplotu.
  4. Za častého míchání opékejte 10-15 minut. Tam kde jsou naříznuté se trochu otevřou a co je nejhlavnější také změknou.
  5. Nechte trochu vychladnout aby jste se nespálily. Loupat je ale třeba ještě za tepla. Jestli vás to pálí můžete použít třeba rukavice nebo utěrku.
  6. Kaštany loupejte od naříznutí. Zbavte je tvrdé slupky a očistěte až zůstane jen čistý žlutý Pečené kaštany prosolte a ještě horké podávejte