Garam masala je indická směs koření. Jestli se chcete pustit do indické kuchyně, nesmí vám tohle koření chybět, protože je snad ve všem:-). Používá se do omáček, luštěninových jídel – dálů, karí i k naložení masa ke grilování. Je to asi nejznámější indické koření.
Poměr koření se mění město od města, rodinu od rodiny. Někdo přidává chilli, někdo o jeden druh koření více nebo méně. Já jsem ochutnala už několik druhů Garam masaly z obchodů s indickým kořením a snažila jsem se mu co nejvíce přiblížit. Chvilku to trvalo, ale teď už jsem konečně spokojená. Garam masalu používám do receptu na kuře tikka masala, Chana masaly a mnoha dalších jídel. Je opravdu všude:-D. Možná se vám může zdát koření velké množství, ale věřte mi že není. Indického koření se do jídla používá o dost více než do české kuchyně. U nás se koření prodává po malých sáčkách, ale v Indii kupují hned celé pytle. Každý rok vyrábím kilovku a jen tak tak mi to vyjde.
Já jsem se do indického jídla zamilovala a věřím že zachutná i vám. Když už budete mít vyrobené to nejpoužívanější indické koření, můžete se pustit do vaření. Tady máte pár receptů, které se bez koření Garam masala neobejdou – dodá jim tu správnou indickou chuť:

SUROVINY

  • 45g římského kmínu
  • 40g mletého koriandru
  • 22g mletého kardamomu
  • 20g mletého černého pepře
  • 18g mleté skořice
  • 18g fenyklu
  • 10g muškátového květu nebo oříšku
  • 6g hřebíčku
  • 4 bobkové listy

Volitelné:

  • 20g mletého chilli- pro pálivější chuť
  • 20g mleté kurkumy
  • 1 hvězdička anýzu

Nespotřebujete tolik koření? Udělejte klidně poloviční nebo čtvrteční dávku, třeba jen na zkoušku a pak uvidíte:-).

Pomůcky: váha – pro přesně navážené koření.

Postup

  1. Všechny nemleté suroviny rozdrťte v hmoždíři na prášek nebo spolu s ostatním kořením
  2. Uložte do uzavíratelné dózy

 

Použití: do receptů které toto koření vyžadují: například kuře tikka masala a další indické recepty

 

Garam masala obsahuje hodně druhů koření. Společně vytvoří jedinečnou chuť, která nesmí chybět v jídlech jako je Butter chicken, Cibulové bhají nebo Chana masala

 

Pražená Garam masala

Koření Garam masala se dá vyrobit hned dvěma způsoby – první je všechno koření dát do hmoždíře anebo rozmixovat a druhý je ten, že koření před mletím upražíte na pánvi. Koření si pražením získá výraznější chuť i vůni.

Návod:

  1. Všechny suroviny rozdrťte v hmoždíři na prášek (nebo rozmixujte)
  2. Koření nasype na suchou pánev (používám nepřilnavou) a nechte rozvonět. Koření pražte na střední teplotu a hlavně za stálého míchání. Pražení trvá pár minut, koření lehce ztmavne a vůně dost zesílí. Jen koření nepřipalte, bylo by hořké. Důležité je neustálé míchání a ne moc vysoká teplota.
  3. Přesypte do misky a nechte vychladit. Koření musí před přesypáním do dózy zcela vychladnout.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok