Garam masala je indická směs koření k použití do omáček, luštěninových jídel nebo k naložení masa ke grilování. Každé koření má léčivé účinky na naše zdraví a dělá z něho nejen chutnou, ale také zdravou přísadu do jídla. Každému jídlu dodá pikantní chuť. Je to asi nejznámější indické koření. Poměr koření se mění město od města nebo obsahuje o jeden druh koření více nebo méně. Já jsem ochutnala už několik druhů Garam masaly a snažila jsem se jí co nejvíce přiblížit. Používám jí například do receptu na kuře tikka masala který také najdete na mých stránkách. Množství koření které budete vyrábět si můžete upravit, ale i když se to může zdát hodně, není . Indického koření se do jídla používá o dost více a proto je lepší si koření vyrobit více abyste jeho výrobu nemuseli stále opakovat. Aby byl poměr koření přesný nechala jsem množství koření v gramech a ne lžičkách. Použít můžete i koření nemleté a celou směs si namlít sami. Já jsem se do indického jídla zamilovala a věřím že zachutná i vám.

Suroviny

  • 45g římského kmínu
  • 40g mletého koriandru
  • 22g mletého kardamomu
  • 20g mletého černého pepře
  • 18g mleté skořice
  • 18g fenyklu
  • 10g muškátového květu nebo oříšku
  • 6g hřebíčku
  • 4 bobkové listy

Volitelné:

  • 20g mletého chilli- pro pálivější chuť
  • 20g mleté kurkumy
  • 1 hvězdička anýzu

 

Příprava

 

  1. Všechny nemleté suroviny rozdrťte v hmoždíři na prášek nebo spolu s ostatním kořením
  2. Uložte do uzavíratelné dózy.

Použití: do receptů které toto koření vyžadují: například kuře tikka masala a další indické recepty

Pozn. Pokud koření tolik nespotřebujete přepočítejte si gramáže na menší množství

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok