Asi už o mě víte, že jsem blázen do indické kuchyně. Takže vás asi nepřekvapí, že mám pro vás další indický recept. Tentokrát je to recept na bombajské brambory. Stejně jako je to u všech receptů, existuje i spousta receptů na bombajské brambory. Každý si ho upravuje a vylepšuje podle chuti, a tak to podle mě má být.

Původně jsou bombajské brambory příloha, ale ráda je dělám i jako hlavní jídlo. Určitě vás už ale zajímá, co se skrývá pod tímto názvem:

Jsou to vařené brambory obalené ve směsi koření a pasírovaných rajčat. V koření najdete koriandr, kmín, kurkumu, mleté hořčičné semínko, petrželku a také tradiční indické koření garam masala. Toto koření jsem si dříve kupovala, ale pak jsem zjistila, že si ho můžu během pár minut vyrobit (a taky levněji). Recept na koření garam masala najdete tady: Garam masala. Garam masala je indický mix koření. Když ho přidáte do jídla, bude mít tu správnou indickou chuť. Najdete ho v receptech na kuře Tikka masala, bombajské brambory nebo indickou polévku s červenou čočkou.

Koření garam masala

 

Pokud chcete bombajské brambory jako přílohu, doporučuji udělat kuře tandori. Grilovaná mě baví a tak jsem tandori pekla na grilu. Jinak to jde i v troubě, ale gril je gril😊.

Kuře tandori

 

Myslím, že už jsem vás správně navnadila a doufám, že se vám sbíhají sliny tak, jako právě mě. Pojďme se tedy podívat na recept:

 

Suroviny

  • 500g brambory typu A
  • 120g pasírovaných rajčat (používám organická rajčata v plechovce z Lidlu)
  • 1 lžíce krupicového cukru (15g)
  • 1 lžíce ghí
  • 1 lžička drceného kmínu (můžete použít i římský)
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • ¼ lžičky mleté kurkumy
  • ¼ lžičky mletého hořčičného semínka
  • ½ lžíce sekané čerstvé petrželky
  • 1 lžíce sekaných koriandrových listů
  • ½ lžičky koření garam masala (recept)

Volitelně: špetka mletého chilli

 

Koriandr

Mletý koriandr prodává www.shams.cz

 

 

Postup:

Brambory uvařte doměkka. Uvařit je můžete ve slupce a po vychladnutí oloupat. Nebo je oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Důležité je brambory nepřevařit. Přeceďte a nechte vychladnout. Lepší je nechat brambory chladnout v sítu, v hrnci většinou leží ve vodě a potom jsou rozmočené.

Pozn.: Pro tento recept jsou ideální brambory typu A. Ostatní brambory lze také použít, ale je možné, že budou na konci hodně rozmačkané.

Uvařené brambory nechte vychladnout a nakrájejte na kostky 2,5 cm velké. Nyní dejte brambory stranou.

Na pánvi zahřejte ghíčko. Přidejte všechno koření a 1 minutu míchejte, koření se pěkně rozvoní. Jen dávejte pozor, ať ho nepřipálíte, bylo by hořké.

Dále přidejte cukr, sůl a pasírovaná rajčata. Promíchejte a přidejte všechny brambory, pokrájenou petrželku a koriandru.

Zahřívejte do ohřátí brambor, 1-2 minuty úplně stačí. Brambory v připravené směsi koření celé obalte.

Podávejte jako přílohu. Vynikající jsou k pečenému nebo grilovanému masu. Samotné jsou také dobré, nejlépe ozdobené jarní cibulkou, petrželkou nebo listy koriandru.

 

Poznámky k receptu:

  • Brambory – Pro tento recept je ideální typ A. Pokud použijete typ B nebo C, bude recept také vynikající, jen místo pevných brambor získáte spíše kaši. Dobré je oboje, jen to nevypadá tak hezky😊.
  • Koriandr (čerstvý) – Pokud koriandr neseženete, vynechte ho. Stačí použít petrželku nebo jarní cibulku (něco zeleného).
  • Garam masala – Koření garam masala koupíte jen v některých obchodech. Většinou jsem ho sehnala a v obchodě se zdravou výživou. Teď už si ho ale vyrábím. Recept na koření nadejte tady: Garam masala. Je to jednoduché a vyjde vás to levněji.
  • Ghí – Většinou se používá ghí, ale lze použít i slunečnicový nebo olivový olej.
  • Krupicový cukr – Lze nahradit třtinovým cukrem nebo čekankovým sirupem
  • Pasírovaná rajčata – Použijte pasírovaná rajčata, nikoliv rajčata ve vlastní šťávě. Pasírovaná v sobě nemají kousky rajčat, a to je pro tento recept ideální. Některá rajčata jsou hrozně kyselá. Proto používám osvědčená rajčata v plechovce, která kupuji v Lidlu. Najdete je v oddělení s bio organickými potravinami. Přesto že jsou organická, stojí pouze okolo 16Kč.
  • Máte rádi pálivé? Přidejte ke koření pokrájenou chilli papričku anebo mleté chilli. Já jsem přidala špetku mletého ancho chilli od Chilli doctora.