Batátové hranolky se zapsaly na seznamu oblíbených jídel hodně vysoko. Miluju sladké a taky slané. Hranolky ze sladkých brambor (batát) chutnají sladce uvnitř a na povrchu slaně. A to je na nich to, co mi tak chutná. Pokud jste sladké brambory nejedli, budete překvapeni, jak velký je mezi klasickou bramborou a batátou rozdíl. Jsou sytě oranžové a díky sladké chuti je můžete používat do sladkých i slaných jídel. Třeba vafle z klasických brambor a čokolády si nedovedu představit, ale čokoládové vafle z batát? Ano prosím, a to hned dvojitou porci😊

 

Hranolky se pečou v trouby, jsou tak mnohem zdravější, než kdybyste je smažili v oleji nebo ve friťáku. Možná nebudou tak křupavé, ale za to, že v nich necítím olej to stojí. Protože mám zeleninové hranolky moc ráda a dělám je hodně často, přemýšlím poslední dobou o koupi horkovzdušné fritézy.

Při hledání jsem objevila srovnání horkovzdušných fritéz – jsou tam recenze fritéz, podrobné info a všechno důležité, co byste měli vědět, abyste se mohli rozhodnout a správně vybrat.

Podle mě je to na bramborové nebo jiné zeleninové hranolky skvělá věc. A nejen na hranolky samozřejmě, ale i na další jídla. Smažení v oleji se vyhýbám, protože to pro naše tělo není ani trochu zdravé. Horkovzdušná fritéza ke smažení používá horký vzduch a je tedy mnohem zdravější. Třeba mi ji přinese Ježíšek, uvidíme, jestli budu hodná:-).

 

Poznámka:

Nezapomeňte si k hranolkám udělat jogurtový dip. Spolu tvoří dokonalou dvojku. Batátové hranolky také můžete připravit jako přílohu k masu i zelenině. Na jejich posypání lze použít všechno koření světa, po každé tak budou chutnat jinak:-).

 

Budete potřebovat:

  • 300g batát (sladkých brambor)
  • Špetka mleté sladké papriky
  • 1 lžíce/15g kukuřičného nebo tapioka škrobu
  • 2 špetky soli
  • Špetka mletého černého pepře

 

Dip:

  • 300g bílého jogurtu (selský)
  • Sůl
  • Pepř

 

Batáty oloupejte a nakrájejte na hranolky. Mám ráda silnější hranolky, proto jsem je dělala silnější.

Hranolky rozložte na utěrce a nechte oschnout. Poté dejte do mísy a promíchejte s kukuřičným škrobem. Zkuste je dobře promíchat, aby se obalily. Škrob batáty vysuší, aby hranolky nebyly tak měkké. Použít jde i olivový olej – namísto škrobu v něm hranolky obalíte.

Batátové hranolky rozložte na plech (vyložený papírem) a vložte do rozehřáté trouby na 170  stupňů.  Pečte 15-20 minut. Menší hranolky budou upečené rychleji. Po 10 minutách hranolky začněte hlídat a postupně odebírejte ty, co už jsou.

 

Jogurtový dip:

Jogurt smíchejte se solí a mletým pepřem. Promíchejte.

 

Poznámka: Hranolky obalené ve škrobu trochu oklepejte. Já jsem na to zapomněla a jak vidíte na fotce, trochu škrobu na nich zůstalo.

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny

 

Další recepty z batát:

Pečené batáty plněné mexickou směsí

Batátové vafle

Zapečené batáty

Brownies ze sladkých brambor

Salát z pečených sladkých brambor