Batátové hranolky se zapsaly na seznamu oblíbených jídel hodně vysoko. Miluju sladké a taky slané. Hranolky ze sladkých brambor (batát) chutnají sladce uvnitř a na povrchu slaně. A to je na nich to, co mi tak chutná. Pokud jste sladké brambory nejedli, budete překvapeni, jak velký je mezi klasickou bramborou a batátou rozdíl. Jsou sytě oranžové a díky sladké chuti je můžete používat do sladkých i slaných jídel. Třeba vafle z klasických brambor a čokolády si nedovedu představit, ale čokoládové vafle z batát? Ano prosím, a to hned dvojitou porci😊

 

Hranolky se pečou v trouby, jsou tak mnohem zdravější, než kdybyste je smažili v oleji nebo ve friťáku. Možná nebudou tak křupavé, ale za to, že v nich necítím olej to stojí. Protože mám zeleninové hranolky moc ráda a dělám je hodně často, přemýšlím poslední dobou o koupi horkovzdušné fritézy.

Při hledání jsem objevila srovnání horkovzdušných fritéz – jsou tam recenze fritéz, podrobné info a všechno důležité, co byste měli vědět, abyste se mohli rozhodnout a správně vybrat.

Podle mě je to na bramborové nebo jiné zeleninové hranolky skvělá věc. A nejen na hranolky samozřejmě, ale i na další jídla. Smažení v oleji se vyhýbám, protože to pro naše tělo není ani trochu zdravé. Horkovzdušná fritéza ke smažení používá horký vzduch a je tedy mnohem zdravější. Třeba mi ji přinese Ježíšek, uvidíme, jestli budu hodná:-).

 

Poznámka:

Nezapomeňte si k hranolkám udělat jogurtový dip. Spolu tvoří dokonalou dvojku. Batátové hranolky také můžete připravit jako přílohu k masu i zelenině. Na jejich posypání lze použít všechno koření světa, po každé tak budou chutnat jinak:-).

 

Budete potřebovat:

  • 500g sladkých brambor – batát (1 brambora)
  • 2 lžíce olivového oleje (nebo slunečnicového)
  • 1/2 lžičky soli 
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky mleté sladké papriky
  • + studená voda a 1 lžička soli na namočení brambor

 

Dip:

  • 300g bílého jogurtu (selský)
  • Sůl
  • Pepř

 

Postup

 

Batáty oloupejte a nakrájejte na hranolky. Já jsem dělala 1 plech z 500 gramů, což byla přesně 1 brambora. Je to akorát na dvě porce, tedy přesně pro mě a Jardu.

Hranolky se snažte krájet stejné velikosti, jinak se každá bude péct jinak dlouho.

Hranolky z batát dejte do mísy. Přidejte olej, sůl, pepř a mletou papriku. Dobře promíchejte.

Pro křupavější hranolky můžete nejdříve hranolky ponořit do vody smíchané s 1 lžičkou soli a nechat hodinu. Poté je propláchněte a nechte oschnout. Tento krok je volitelný. 

Batátové hranolky rozložte na plech (vyložený pečícím papírem) a vložte do rozehřáté trouby na 200  stupňů.  Pečte 25-30 minut, v půlce hranolky obraťte. Menší hranolky budou upečené rychleji. Po 15 minutách hranolky začněte hlídat a postupně odebírejte ty, co už jsou.

 

TIP

K Vánocům jsem od Jardy dostala jako dárek plech s nepřilnavým povrchem. Už jsem ho použila mnohokrát a nemůžu si ho vynachválit. Jestli konečně chcete přestat kupovat pečící papír, je to skvělá volba. Byl to skvělý dárek. Kromě toho se mi líbí jeho zlatá barva, protože jinak mám všechny černé, tak je to příjemná změna:-).

Odkaz na plech: E-eshop Tescoma 

 

Jogurtový dip:

Jogurt smíchejte se solí a mletým pepřem. Promíchejte.

 

Poznámka: Hranolky obalené ve škrobu trochu oklepejte. Já jsem na to zapomněla a jak vidíte na fotce, trochu škrobu na nich zůstalo.

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny

 

 

 

Další recepty z batát:

Pečené batáty plněné mexickou směsí

Batátové vafle

Zapečené batáty

Brownies ze sladkých brambor

Salát z pečených sladkých brambor