Růžový cukr nebo také cukr s růží není moc známý. Tento rok jsem se chtěla zaměřit právě na takovéto recepty, které nejsou tak známé. Receptů na svíčkovou nebo na koprovku je tolik, že bych to asi do konce života nespočítala. Proto jsem pátrala a pátrala až jsem našla. Hledala jsem totiž suroviny, které jsem ještě nikdy nepoužila a ne recept jako takový. Dopátrala jsem se růží a ibišku. V životě mě nenapadlo tyhle dvě květinky použít. Na ozdobu ano, ale k jídlu? Přitom jsou jedlé a dokonce i zdravé. Obě mají využití jak v jídle, tak v kosmetice. Nadchlo mě to natolik, že jsem si sedla ke stolu nad prázdný papír a zapisovala si různé nápady. Dost jich ještě není uskutečněných, protože naše růžička je zatím docela malá a tak mám jen omezené zdroje. Ibišku je naštěstí velký keř, ale kvete až teď takže s ibiškovými recepty teprve začínám.

Začala jsem tedy růží a první z receptů byl růžový čaj. To je úžasná věc. Vypadá tak nádherně a jeho chuť je tak jemná. Další na řadě byl cukr. Na cukry jsem trochu ujetá: už jsem dělala kostkový, růžový, vanilkový, levandulový, skořicový…a takhle bych mohla pokračovat ještě dlouho. Růžový cukr je sice skoro bez chuti, ale má krásnou barvu. Použila jsem tmavě rudou růži, výsledná barva tedy nemohla být jiná než růžová. Schovám si ho do lednice (je vyrobený z čerstvých lístků, musí tedy být v lednici) a budu ho používat na ozdobu. Možná i do krémů nebo náplní…to ještě budu muset vyzkoušet😊. Pokud máte to štěstí, že vaše růže voní, bude cukr vonět tou nejhezčí vůní, kterou znám.

Napište mi do komentáře, jestli vás napadlo na co cukr použít anebo co z růže dalšího vyrobit.

 

Budete potřebovat:

  • 100g cukru krupice
  • 40 lístků červené růže, čerstvých = ½ hrnku

Lístky růže zbavte broučků. Ošklivé listy vyhoďte. Poté růžičku otrhejte. Používat budeme jen listy, zbytek jde do koše. Růže musí být chemicky neošetřená, proto používejte pouze růže z vaší zahrady (nebo od známých).

Lístky propláchněte pod studenou vodou, nechte okapat a rozložte na utěrku aby uschla.

Cukr nasypte do mixéru, přidejte lístky růže a rozmixujte. Mixujte, dokud jsou kousky lístků vidět.

Přesypte do suché, čisté nádoby a uložte do lednice

 

Použití: Do sušenek, čaje… Dávkování je stejné jako u normálního cukru. Tedy kolik bílého cukru, tolik použijte růžového. Na ozdobu: posypejte s ním polevu na muffinech, šlehačku na pohárech…

 

TIP: cukr můžete použít i na přípravu tělové peelingu. Stačí ho smíchat s olejem (mandlovým či olivovým). Pro voňavý peeling přidejte pár kapek esenciálního oleje (růže, levandule…).

Skladování: v lednici

Trvanlivost: několik týdnů