Blíží se léto a na stole se začínají objevovat lehčí jídla. Vynikající volbou do horkých letních dnů jsou saláty. Můžete si já dát obědu nebo večeři, nebo vzít s sebou do práce. Salát připravíte smícháním sladkých pečených brambory, kukuřice, černých fazolí a kapie. Dresink je vyrobený za zakysané smetany a jarní cibulky. Salátu je dost pro celou rodinu. V salátu mi chutnají nejvíce právě pečené batáty. Jsou tak sladké, stejně jako kukuřice a fazole takže se vše skvěle doplňuje. Další možností je ohřát tortily, naplnit je salátem a polít dresinkem. tortily zabalte a další lehká večeře je na světě.

Suroviny

Pečené batáty (sladké brambory):

  • 750g batát
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1/2 lžičky soli

Dresink:

  • 200g zakysané smetany
  • 10cm jarní cibulky (zelené části)
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

Na salát:

  • 500g mražené kukuřice (+lžíce másla)
  • 500g cherry rajčat
  • 300g černých fazolí*
  • 1 červená kápie
  • 1/4 červené cibule

*můžete použít konzervované fazole nebo sušené. Sušené fazole namočte na min. 8 hodina vařte 20 minut v tlakovém hrnci nebo 90 minut v normálním.

Příprava

  1. Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky asi 1,5 cm velké. Kostky brambor smíchejte s olejem a kmínem.
  2. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů po dobu 20-30 minut. Batáty mají být makké a lehce dozlatova opečené.
  3. Upečené batáty vyndejte z trouby a nechte je úplně vychladnout.
  4. Další surovinou je pečená kukuřice. Mraženou kukuřici osmažte na lžíci másla dozlatova. když je místy nahnědlá (osmažená) můžete jí přesypat do misky a nechat také vychladnout. Kukuřice bude mít vyraznější chuť.
  5. Pokud používáte sušené fazole uvařte je v normálním nebo tlakovém hrnci podle návodu na obalu. U fazolí v konzervě stačí fazole nechat okapat v sítu nebo je propláchnout pod studenou vodou.