Jestli jsem něco vždycky milovala v KFC, tak to byl Coleslaw. Už je to ale hodně dlouho co jsem tam byla, a tak už je to jen taková vzpomínka.
Nedávno jsem doma měla půlku zelí (dělala jsem boršč a zbylo mi) no a úplně se mi při pohledu na něj vybavil ten Coleslaw. Koukala jsem na net a recepty ve většině případů obsahovali majonézu, já jsem ale chtěla salát trochu odlehčit, a proto jsem se ho rozhodla udělat trochu jinak. Po první lžičce jsem se do něj okamžitě zamilovala.
Na fotce je asi pátá várka za poslední týdny😊. Je to skoro jak s bramborovým salátem, když je v lednici musím chodit ujídat:-D.
Budete potřebovat:
- 1 kilo bílého zelí (jedna menší hlávka)
- 150-200 g mrkve
- 200 g zakysané smetany
- 40 g žluté cibule
- 30-35 g krupicového cukru
- 1 a ¼ lžičky jablečného octa (doporučuji BEWIT , který je velice kvalitní)
- 1 a ¼ lžičky soli (8 gramů)
- Mletý pepř
- Špetka mletého kmínu (jen trochu, když se dá hodně tak je tam moc cítit a je to takové hořké)
Jako bonus mám pro vás SLEVU na koření. Už nějaký ten rok nakupuji na www.korenikralu.cz , Nyní mám i
slevový kód VERONIKA15, tak ho můžete využít. Seženete tam klasiku jako je kmín, pepř, ale i koření Adžika, chlebové koření, různé kořenící směsi, mlýnky s čokoládou a další. Líbí se mi, že máte na výběr jestli chcete sáček nebo kořenku, to je skvělé. Vše je na výběr v různě velkých baleních, což je super u koření, které používáte ve velkém:-)
Postup:
Zelí nastrouhejte na struhadle nahrubo, stejně tak i mrkev).
Cibuli nakrájejte na malinké kostičky.
V misce si poté připravte dresink: zakysanou smetanu, cukr, jablečný ocet, sůl, mletý pepř a špetku mletého kmínu. Promíchejte, nechte pár minut odstát a opět promíchejte. Pak už jen vše promíchejte dohromady. Dělám to tak i s bramborovým salátem, vše na dochucení smíchám v misce a pak teprve přidám do salátu. Přijde mi, že se je to tak lepší než hodinu míchat během přidávání soli, pepře a tak😊.
Salát je nejlepší trochu odleželý, ale klidně se do něj můžete pustit hned.
Recept je namíchaný podle mé chuti, takže si ho možná budete muset upravit. Laďte a přidávejte co je vám libo, hlavně ať vám chutná. Tohle berte spíš jako takovou inspiraci, žádný recept není pevně daný😊
TIP:
Na saláty a různé dobrůtky jsem si pořídila tyhle krásné misky. Viděla jsem je na sociálních sítí a dlouho po nich toužila, teď jsem je konečně sehnala, a to na cistedrevo.cz . Většina misek totiž není odolná vůči vlhkosti. Tohle je mangové dřevo a to je prý velice odolné, tak by mi miska měla dlouho vydržet:-)
TIP:
Podle toho jakou použijete zakysanou smetanu budou i kalorické hodnoty. Pro nižší použijte zakysanou smetanu s nižším obsahem tuku. Příště bych chtěla zkusit použít skyr anebo řecký jogurt a to proto, že má vyšší obsah bílkovin. Uvidíme, jestli to bude taky tak dobré (dám vědět).