Jestli jsem něco vždycky milovala v KFC, tak to byl Coleslaw. Už je to ale hodně dlouho co jsem tam byla, a tak už je to jen taková vzpomínka.

Nedávno jsem doma měla půlku zelí (dělala jsem boršč a zbylo mi) no a úplně se mi při pohledu na něj vybavil ten Coleslaw. Koukala jsem na net a recepty ve většině případů obsahovali majonézu, já jsem ale chtěla salát trochu odlehčit, a proto jsem se ho rozhodla udělat trochu jinak. Po první lžičce jsem se do něj okamžitě zamilovala.

Na fotce je asi pátá várka za poslední týdny😊. Je to skoro jak s bramborovým salátem, když je v lednici musím chodit ujídat:-D.

 

Budete potřebovat:

  • 1 kilo bílého zelí (jedna menší hlávka)
  • 150-200 g mrkve
  • 200 g zakysané smetany
  • 40 g žluté cibule
  • 30-35 g krupicového cukru
  • 1 a ¼ lžičky jablečného octa (doporučuji BEWIT , který je velice kvalitní)
  • 1 a ¼ lžičky soli (8 gramů)
  • Mletý pepř
  • Špetka mletého kmínu (jen trochu, když se dá hodně tak je tam moc cítit a je to takové hořké)

 

Jako bonus mám pro vás SLEVU na koření. Už nějaký ten rok nakupuji na www.korenikralu.cz , Nyní mám i

slevový kód VERONIKA15, tak ho můžete využít. Seženete tam klasiku jako je kmín, pepř, ale i koření Adžika, chlebové koření, různé kořenící směsi, mlýnky s čokoládou a další. Líbí se mi, že máte na výběr jestli chcete sáček nebo kořenku, to je skvělé. Vše je na výběr v různě velkých baleních, což je super u koření, které používáte ve velkém:-)

 

Postup:

Zelí nastrouhejte na struhadle nahrubo, stejně tak i mrkev).

Cibuli nakrájejte na malinké kostičky.

V misce si poté připravte dresink: zakysanou smetanu, cukr, jablečný ocet, sůl, mletý pepř a špetku mletého kmínu. Promíchejte, nechte pár minut odstát a opět promíchejte. Pak už jen vše promíchejte dohromady. Dělám to tak i s bramborovým salátem, vše na dochucení smíchám v misce a pak teprve přidám do salátu. Přijde mi, že se je to tak lepší než hodinu míchat během přidávání soli, pepře a tak😊.

 

Salát je nejlepší trochu odleželý, ale klidně se do něj můžete pustit hned.

Recept je namíchaný podle mé chuti, takže si ho možná budete muset upravit. Laďte a přidávejte co je vám libo, hlavně ať vám chutná. Tohle berte spíš jako takovou inspiraci, žádný recept není pevně daný😊

 

TIP:

Na saláty a různé dobrůtky jsem si pořídila tyhle krásné misky. Viděla jsem je na sociálních sítí a dlouho po nich toužila, teď jsem je konečně sehnala, a to na cistedrevo.cz . Většina misek totiž není odolná vůči vlhkosti. Tohle je mangové dřevo a to je prý velice odolné, tak by mi miska měla dlouho vydržet:-)

 

TIP:

Podle toho jakou použijete zakysanou smetanu budou i kalorické hodnoty. Pro nižší použijte zakysanou smetanu s nižším obsahem tuku. Příště bych chtěla zkusit použít skyr anebo řecký jogurt a to proto, že má vyšší obsah bílkovin. Uvidíme, jestli to bude taky tak dobré (dám vědět).