Některé recepty nemám ještě úplně vychytané anebo nejsem spokojená s fotkami. Znáte to, je pozdě večer, konečně je večeře na stole a chcete se do ní hladoví hned pustit. Na nějaké delší focení není čas anebo už je na to moc špatné světlo, takže ty fotky nejsou nic moc. Každopádně tyhle recepty vychytám a pěkně nafotím, pak je najdete na blogu. Řekla jsem si ale, že do té doby je alespoň budete přidávat jako takový měsíční souhrn, co jsem připravovala:-).

 

Vajíčkové burrito

Je to pšeničná tortilly (kupuju jedině v Lidlu, protože jsou levné a skvěle se s nimi pracuje). Na tortillu jsem dala míchaná vajíčka, nakrájenou šunku a něco zeleného, co jsem našla v lednici. Někdy dávám salát, jindy zase rukolu nebo polníček. Také jsem přidala nakládané jalapeňos a pěkně to zabalila.

Tortilly ještě většinou krátce opeču na pánvi. Stačí pár sekund na rozpálené pánvi, aby lehce zhnědly a to ze všech stran. Dá do tortille takovou lepší chuť. Tentokrát jsem ale spěchala, takže bez opečení:-). Jelikož toho doma moc nebylo, tak si můžete všimnout, že jsou buritta docela prázdné. Chtělo by to více náplně:-D.

 

Obložené talíře

Horní talíř je pro Jardu. Má tam křupavý chlebík, rukolu, carpacio (snad se to tak píše) a selskou šunku. K tomu sýr Grana padano nakrájený na plátky, sůl, pepř a plátky citrónu. Já tohle moc nemusím, takže jsem si udělala něco jiného.

Můj talíř obsahoval rýžové nudle, salát, rukolu, omáčku sriracha a k tomu pár závitků, které mi zbyly ze Sapy. Není to tedy úplně moje práce, spíš to sdílím jako takový tip:-).

CHIA pudink

Na pudink jsem smíchala 250 ml mléka a 35 gramů chia semínka. Promíchá se to, pak po 10-15 minutách znovu ideálně metličkou a dá se přes noc do lednice. Mléko může být kravské i rostlinné. K této kombinaci se nejvíce hodí kokosové mléko, akorát doporučuji light, které je pěkně tekuté a není tak tučné (s tím klasickým je to dost těžké).

Na pudink jsem nalila rozmixované mango s citronem, pomerančovou šťávou a trochou cukru. Mango by mělo být zralé, aby bylo sladší. Dělám to podle oka, jak mi to vyjde:-).

 

Svačinka z okurek

Tenhle recept jsem si neskutečně oblíbila. Vím, že to nevypadá nějak lákavě, ale opak je pravdou. Vezmete plátkový sýr- eidam, goudu…a dáte na pánev s nepřilnavým povrchem. Na střední teplotu opékáte, dokud sýr lehce nezezlátne. Pak už jen vezmete nakládanou okurku a rychle zabalíte do sýra. Ten po vychladnutí bude krásně křupavý. Je to opravdu strašně dobré. Myslím, že jsem to za poslední měsíce dělala asi 50x:-)

TIP: Nejvíce se mi osvědčily okurky Cornichons s chilli, mají je v Lidlu anebo pak domácí, které dělá přítelova maminka. Dobré okurky jsou základ, rozhodně musí pěkně křupat. S různými druhy sýru dosáhnete různých výsledků. Sýr by měl křupat, taky se nesmí upéct moc, aby nebyl hořké. To si chce vychytat. Včera jsem používala goudu a křupalo to pěkně. Když jsou okurky malé, nakrájím sýr menší plátky, aby mi to vyšlo. 

 

Falafel

Těšila jsem se, že s vámi budu sdílet recept na falafel. Dělala jsem ho poprvé a hned se povedl. Bohužel jsem zapomněla zvážit množství cizrny, které jsem použila a tak si ještě budete muset chvilku počkat.

Falafel jsem podávala v čerstvě upečených plackách (použila jsem recept na indický naan, který najdete tady na blogu), přidala jsem cherry rajčátka, červenou cibuli a jogurtový dip. Bylo to vynikající.

 

Avokádové sendviče

Celozrnný toastový chléb, žervé, římský nebo jiný salát, okurka a na to na plátky nakrájené avokádo. K tomu volské oko s tekutým žloutkem a rychlá večeře je hotová.

Akorát ten chlebík byl takový suchý. Po druhé jsem použila americký, je sice dražší, ale chuťově je lepší.

 

Cizrnové brownies

Jelikož mám ráda cizrnu, cpu jí skoro do všeho:-D. Zkusila jsem brownies…nebo možná spíš blondies. Byly vynikající.

 

Houbová tarhoňa

Nejdřív jsem si pár minut opekla žampiony nakrájené na kousky, dokud se z nich nevypařila šťáva a nebyly pěkně měkké. Pak jsem přidala uvařenou tarhoňu, sůl, pepř a trochu olivového oleje. Pro dochucení jsem použila trochu česnekové, cibulové a zeleninové pasty od Podravky.

K tomuhle jídlu se neskutečně hodí rukola. Dřív jsem jí nemusela, ale teď jí miluju. Takže spoustu rukoly do misky, na to tarhoňu a skvělá večeře je na světě.

 

Tady vám musím ukázat uzené, které dělala Jardova maminka. Dělala ho strašně moc, takže na tom pracovali celý víkend. Má ho moc dobré.

 

Co dům dal

Poslední dobou vařím co dům dal nějak často:-D. Brambory jsem omyla a nechala je ve slupce. Jen jsem je nakrájela na měsíčky a smíchala je s troškou olivového oleje, soli a chilli. Dala jsem je péct do trouby rozložené na plech. Když byly skoro hotové, přidala jsem směs mražené zeleniny a posypala sýrem a zapekla to. Bylo to dobré, jen bych příště přidala nějaké maso:-)

Obložené prkénko

Ideální k telce. Jsou tam různé salámy, mini klobásky, domácí uzené a k tomu okurka, což byla poslední zelenina, kterou jsme doma měli:-). Ty vlnky jsou sýr, bohužel si nevzpomenu na jméno, ale měli ho v Globusu. Říkala jsem si, že tak zajímavý sýr musíme ochutnat a musím říct, že byl vynikající. Úplně se roztékal na jazyku.

 

Další obložený talíř:

Okurka, proteinový chléb, šunka od kosti, olomoucké tvarůžky, sýr Džiugas, salát a k tomu beraní rohy plněné fetou. Opět co dům dal:-)

 

A na závěr tahle perníková chaloupka. Perník i figurky byly v takové sadě, co jsme koupili. Ozdobit jsme jí ale museli sami. Jelikož jsem na zdobení perníčků antitalent, vůbec jsem nečekala, že nakonec tak hezky vyjde. Mimochodem ty rampouchy dělal Jarda a dával si na nich dost záležet. Strávili jsme na tom asi 3 hodiny, ale stálo to za to.