Křupavé hranolky ze sladkých brambor (batát) jsou rozhodně jídlem které stojí za vyzkoušení. Dříve jsem si těchto červených brambor v obchodě ani nevšimla, ale nevěděla jsem o co přicházím. Hranolky z nich mi chutnají mnohem víc než klasické hranolky a to právě kvůli jejich sladké chuti. Když k nim ještě přidáte jogurt smíchaní se solí a pepřem nebo jiný dip, je to naprosto dokonalé. Stejně jako každé hranolky můžete i batátové hranolky použít jako přílohu.
Suroviny
- 500g batát (sladkých brambor)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky mořské soli na namočení
- 1/4 lžičky černého pepře
Příprava
- Batáty oloupejte a nakrájejte na hranolky. Můžete udělat silnější nebo tenké. Záleží jen na vás. Pokud vám zbyli mini odřezky můžete je přidat na plech, ale počítejte s tím, že doba pečení může být několikanásobně kratší. Malé kousky tedy raději bedlivě hlídejte.
- Nakrájené batáty zalijte studenou vodou tak aby byl ponořené. Přidejte půl lžičky soli a promíchejte.
- Nechte hodinu odstát a poté sceďte. Díky tomuto kroku budou hranolky křupavější.
- Připravte si papírovou utěrku a osušte všechny nakrájené batáty.
- Batáty vraťte zpátky do mísy (osušené) a posypte je kukuřičným škrobem. Promněte je tak aby se škrob dostal všude.
- Na závěr do mísy nalijte i olivový olej a znovu brambory promíchejte.
- Hranolky rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem.
- Sůl si schovejte až na upečené brambory, nyní je nesolte. Zatím je posypte jen pepřem.
- Pečte na 200 stupňů na horní i dolní ohřev. Plech dávám na střední rošt a pokud máte možnost zapnout ohřev s ventilátorem určitě zvolte tento program.
- Doba pečení závisí na tloušťce hranolek. Tenké se pečou okolo 25 minut, silnější 35-40 minut. Když okraje začnou černat okamžitě vyndejte hranolky z trouby. Pokud máte každou hranolku jinou hlídejte je a vyndávejte postupně.
Skladování a trvanlivost: chutnají nejlépe čerstvé, ale můžete je i uložit do lednice (jen nebudou tak křupavé)