Brownies z brambor? Ano přesně tak, dneska mám pro vás recept na batátové brownies. Batáty nebo také jinak sladké brambory jsou brambory s červenou slupkou a uvnitř sytě oranžové. Mají sladkou chuť a tak jsou do sladkých receptů jako dělané. V poslední jsem si batáty oblíbila i v salátech a polévkách. Brzy tu najdete i slané batátové recepty, ale dneska to bude o sladkých, měkoučkých a vynikajích brownies 😊. Už jsem pekla řepové, kadeřávkové a avokádové. Přijde mi, že se dají udělat snad ze všeho. Kakao nebo hořká čokoláda má výraznou chuť, takže umí schovat chuť ostatních ingrediencí. To je skvělé, protože tak můžete do receptu „propašovat“ suroviny které byste samotné nikdy nesnědly. Neznám moc dětí kteří by jedly řepu nebo kadeřávek ve velkém, ale uvidíte, že po brownies ve kterém tato zelenina bude schovaná se budou moci utlouct (a vy také). Další výhodou je, že tak jak je recept postavený drží pohromadě i bez použití mouky. Nenajdete v nich ani mléko a tak jsou skvělé i pro bezlepkáře nebo alergiky.

 

Tyto brownies neobsahují žádnou heru nebo máslo – jen to arašídové a jsou slazené třtinovým cukrem. Není v nich tuna čokolády, ale věřím že až je ochutnáte nic nepoznáte. Jsou to prostě dokonalé brownies, které chutnají jako ty klasické z čokolády. Přitom se v nich skrývá plno zdravých ingrediencí 😊

 

  • 130g arašídového másla (domácí z pražených arašídů používám raději, protože je sladší)
  • 120g sladkých brambor- batát
  • 100g třtinového cukru
  • 20g hořkého kakaa
  • 1 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžičky instantní kávy
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1/8 lžičky soli

*čokoládová poleva nebo hořká čokoláda

  1. Batáty oloupejte a nakrájejte půl nebo pokud jsou velké na kostky. Dejte do studené vody a přiveďte k varu (vodu nesolte). Uvařte je doměkka, vodu slijte a nechte brambory vychladnout. Záleží na velikosti brambor, mě to trvalo asi 15 minut, než byly uvařené doměkka.
  2. Vychladlé brambory rozmačkejte na hladkou kaši bez kousků.
  3. V míse smíchejte arašídové máslo, třtinový cukr, kakao, vejce, med, kávu, sodu a sůl. Tedy vše ostatní 😊
  4. Přidejte i sladké brambory a promíchejte. Pokud máte elektrický šlehač můžete si pomoc metličkou.
  5. Nyní si připravte plech o velikosti papíru A4- tedy půlky velkého plechu. Pro velký plech dávku těsta zdvojnásobte. Plech vymažte a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem.
  6. Těsto nalijte na plech a rozetřete do stran. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 12-15 minut, na středním roštu. Brownies mají být z vrchní části upečené ale uvnitř upečené méně. Pekla jsem je 15 minut, ale příště bych je vyndala o něco dříve.
  7. Před podáváním nechte brownies pár minut odpočinout a poté nakrájejte.
  8. Podávejte samotné, s čokoládovou polevou nebo sypané kakaem.

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě

Trvanlivost: 3 dny

 

Další recepty z batát:

 

Chipsy z batát

 

Pečené batáty plněné mexickou směsí

Večeře, která je skoro bez práce. Pečené batáty plněné kukuřicí, fazolemi, paprikou, sýrem a dresinkem. Dresink je ze zakysané smetany a ve spojení se sladkými bramborami chutná prostě fantasticky!

Batátové vafle

Vafle jsou jedna z mých nejoblíbenějších snídaní. Nejraději mám právě vafle batátové. Ještě lépe chutnají s čokoládovou omáčkou z avokáda, kakaa a mléka.

Batátové hranolky

Hranolky ze sladkých brambor. Stejně jako chipsy budete na přípravu těchto hranolek potřebovat troubu. Snížíte tím množství použitého oleje a vytvoříte tak zdravou a chutnou přílohu. Samotné s jogurtem nebo zakysankou či jako příloha jídlu.

Zapečené batáty

Tak trochu jiné francouzské brambory. Zapečené batáty se zeleninou, vajíčkem a jarní cibulkou. Dají se připravit pokaždé trochu jinak. Vylepšit je můžete pečeným masem, šunkou, sýrem, dresinkem…

Brownies ze sladkých brambor

Skvělé brownies z rozmačkaných batát. Tyto brownies jsou vláčné a určitě si je hned zamilujete. Brownies mají být jakoby nedopečené, nikoliv suché. Když do nich přidáte batáty, budou chutnat přesně tak, jak správné brownies chutnat mají.

Salát z pečených sladkých brambor

Tento salát nejen nádherně vypadá, ale také výborně chutná. Barvičky na talíři jsou pastvou pr