Zeleninové chipsy jsou tak chutné a přitom i zdravé. Nově jsem zkusila batátové chipsy a jsou výtečné! Smažené chipsy nasáklé olejem mi nic neříkají. Zato zeleninových chipsů sním klidně celý pekáč. Pečou se v troubě a právě díky tomu ušetříte olej. Pod receptem najdete odkazy i na další chipsy jako jsou řepové nebo mrkvové. Všechny jsou jedinečné a stojí za ochutnání😊

 

Budete potřebovat:

  • 200g batát (sladkých brambor)
  • 500ml vody
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky kukuřičného škrobu

 

Brambory oloupejte. Pomocí nože nebo ostré škrabky nakrájejte na velmi tenká kolečka. Používám na to škrabku se zoubky, pokud jsou brambory menší. U větších brambor pak používám nůž.

Připravte si misku se solnou lázní: 500ml vody smíchejte se ¼ lžičky soli. Promíchejte a ponořte do ní kolečka brambor. Nechte 15 minut stát. Lázeň pomůže z brambor vytáhnout vodu, aby byly chipsy křupavější.

Brambory nechte oschnout na utěrce nebo prkénku. Pak je dejte do čisté mísy a smíchejte s kukuřičným škrobem a ¼ lžičkou soli. Ručně promíchejte, škrob se tak dostane lépe na všechny brambory.

Kolečka brambor rozložte na velký plech vyložený pečícím papírem – nikde se nemají překrývat. Pečte v předehřáté troubě na 150 stupňů – střední rošt. Po 20-40 minutách začněte chipsy postupně odebírat. Menší budou o dost dříve. Pečte, dokud nebudou upečené všechny chipsy.

Podávejte teplé nebo studené, samotné nebo jako přílohu.

 

TIP: výborné jsou s jogurtovým dipem : stačí smíchat jogurt, sůl a trochu pepře.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny

 

Další recepty z batát:

Pečené batáty plněné mexickou směsí

Batátové vafle

Batátové hranolky

Zapečené batáty

Brownies ze sladkých brambor

Salát z pečených sladkých brambor