Vyzkoušejte hustou polévku s červenou čočkou a kořením Garam masala.

Je v ni červená čočka mrkev, rajčata a také jogurt. Polévka je dostatečně sytá, aby společně s pečivem nahradila hlavní jídlo. Většinou jí vařím jako hlavní jídlo a k tomu dělám velkou mísu naanu – indického chleba. Nejraději si pomocí chleba polévku nabírám, takže k ní nepotřebuju žádný příbor.

Koření, které budete potřebovat na přípravu polévky

 

Tuhle polévku jsem vařila za poslední 2 roky minimálně 50krát? A to nepřeháním. Strašně jsme se do ní zamilovali. Stačí když vidím červenou čočku a hned bych si dala tuhle polévku:-D.

Nezapomeňte na jogurt, který se přidá do uvařené polévky. S ním je polévka ještě lepší!

 

 

SUROVINY

  • 500ml zeleninového vývaru (recept)
  • 100g červené čočky (1/2 hrnku)
  • 80g bílého jogurtu (5 lžic)
  • 50g pasírovaných rajčat v konzervě (v nouzi lze použít i kečup, ale není to úplně ono)
  • 20g krupicového cukru (2 lžíce)
  • 1 velká cibule
  • 1 větší mrkev
  • 2 lžíce mleté sladké červené papriky (13 gramů)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 a 1/2 lžíce ghí
  • 2 lžičky koření Garam masala (recept je TADY)
  • 3/4 lžičky soli (6 gramů)
  • 1/2 lžičky drceného kmínu (může být i římský)
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

Volitelné: ¼-1/2 lžičky mletého chilli

 

Koření garam masala

Sežente například v Mark and Spencer anebo si ho můžete jednoduše vyrobit z běžně dostupného koření (recept).

 

PŘÍPRAVA

  1. Na pánvi zahřejte ghí.
  2. Mrkev pokrájejte na kostky, cibuli na malé kostičky. Nasypte do pánve a 2 minuty opékejte. Stále míchejte.

Cibuli krájím v sekáčku. Ráda si to slzení ušetřím😊. Mám ho z Tescomy.

  1. Dále přidejte utřený česnek a všechno koření (Garam masalu, pepř, kurkumu, papriku a kmín)
  2. Míchejte asi tak minutu, až se koření krásně rozvoní. Opatrně, ať ho nepřipálíte.
  3. Červenou čočku dejte do síta a propláchněte studenou vodou. Není nutné ji předem namáčet ani ji přebírat. Proto ji také ráda používám.
  4. Přidejte zeleninový vývar, pasírovaná rajčata, červenou čočku a přiveďte k varu.
  5. Vařte 25-30 minut do změknutí čočky.
  6. Na závěr vmíchejte jogurt (pokojové teploty) a cukr. Podle chuti přidejte cukr, sůl nebo mleté chilli. Já mám ráda polévku sladší a pálivou, přidala jsem tedy 20 gramů třtinového cukru a trochu mletého chilli.
  7. Promíchejte a můžete podávat.

 

Nejlépe chutná v kombinaci s indickým chlebem naanem. Dohromady je to prostě pecka! Jeho příprava je jednoduchá a určitě ho doporučuji k polévce udělat. Díky chlebu je polévka sytější, a proto jde použít i jako hlavní jídlo. Já ji právě většinou jako hlavní jídlo dělám.

Polévku nabírejte teplým naanem nebo ho jen k polévce přikusujte. Někdy udělám naan hodně tenké – skoro jako tortilly. Pak si vždycky kousek utrhnu a naberu s ním polévku. To je dobrota!

 

Indický chléb naan:

Je to kynutý indický chléb. Rozdíl je v tom, že se ho budeme péct na pánvi, a ne v pánvi. Na jeho přípravu budete potřebovat pouze hladkou mouku, vodu, sušené droždí, trošku cukru a sůl.

 

Suroviny:

  • 500g hladké mouky
  • 360g vlažné vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • + ghí na potření i smažení

 

Postup:

  1. Vlažnou vodu smíchejte s cukrem a sušeným droždím. Dobře promíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek.
  2. Mouku nasypte do misky, přidejte sůl a připravený kvásek. Dobře propracujte. Těsto můžete zadělat vařečkou anebo v kuchyňském robotu.
  3. Zakryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout.
  4. Těsto rozdělte na 8-16 dílů. Pro menší naan o velikosti housek nakrájejte 16 dílů, pro naan větší na 8 dílů. Většinou to dělám od oka, nijak to nepočítám.
  5. Vál posypte moukou a každý díl vyválejte na 0,5cm vysoké těsto.
  6. Na pánvi zahřejte trochu ghí, stačí veice málo. Vložte 1 nebo více naanů (podle toho, kolik se vám vejde na pánev) a opékejte, dokud se na spodní straně nevytvoří hnědé flíčky. Poté otočte a opékejte. Vychází to přibližně 2 minuty strana.
  7.  Naan se dá opékat i na sucho, ale budete potřebovat nepřilnavou pánev anebo palačinkovač. Já používám palačinkovač. Mám ho už 3 roky a nic se na něj ještě nepřilepilo😊.
  8. Každý naan potřete rozpuštěným ghíčkem a posypte špetkou soli. Ochutnejte, je vynikající:-P. Vždycky minimálně jeden sním, než se zbytek dopeče😊.